Fokus

Vreli talas u Bangladešu doveo do zatvaranja škola i nestanka struje

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2023

-

23:45

Vreli talas u Bangladešu doveo do zatvaranja škola i nestanka struje
Vreli talas u Bangladešu doveo do zatvaranja škola i nestanka struje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ekstremni toplotni talas je u Bangladešu ove nedelje podstakao zatvaranje osnovnih škola i izazvao česte nestanke struje, nakon što je maksimalna temperatura porasla na skoro 41 stepen Celzijusa.

Zbog toga žitelji te zemlje nisu mogli da koriste rashladne uređaje, a ne ide im u prilog ni to što meteorološka služba upozorava da se vrućini ne nazire kraj, preneo je Rojters.

Ministar za energiju i mineralne resurse Bangladeša Nasrul Hamidbi rekao je da bi ta zemlja mogla da ima problema sa nestankom struje još dve nedelje, nakon što je nestašica goriva izazvala gašenje nekoliko energetskih jedinica, uključujući i najveću elektranu na ugalj.

"Zbog globalne energetske krize i neviđenog porasta na međunarodnim valutnim tržištima, izloženi smo ovoj neželjenoj situaciji", rekao je Hamid.

Ovaj toplotni talas dolazi u vreme kada se zemlja već bori sa nestankom struje koji je naštetio njenoj ekonomiji poslednjih meseci, uključujući ključni sektor proizvodnje odeće. koji čini više od 80 odsto izvoza Bangladeša.

Naučnici su rekli da klimatske promene doprinose češćim, ozbiljnijim i dužim toplotnim talasima tokom letnjih meseci. 

 

Komentari (0)

Svet