Fokus

Kina odbacila američki izveštaj o napadima hakera povezanih s Pekingom

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2023

-

15:40

Kina odbacila američki izveštaj o napadima hakera povezanih s Pekingom
Kina odbacila američki izveštaj o napadima hakera povezanih s Pekingom - Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Kineska vlada odbacila je danas kao "nategnut i neprofesionalan" izveštaj američke bezbednosne firme u kojem su hakeri povezani s Kinom okrivljeni za napade na stotine javnih agencija, škola i drugih ciljeva širom sveta.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin ponovio je optužbe da Vašington sprovodi hakerske napade, navodeći da industrija sajber bezbednosti retko izveštava o njima, preneo je AP.

Firma za sajber bezbednost Mandiant, u vlasništvu američkog giganta Gugla, saopštila je u četvrtak da su kineski hakeri koje, kako tvrdi, podržava Peking, iskoristili slabosti u bezbednosnom sistemu popularnog softvera za zaštitu e-pošte, kako bi probili zaštitne mreže na stotine organizacija iz javnog i privatnog sektora širom sveta.

Mandiant tvrdi da su gotovo trećina meta hakerskih napada bile institucije vlada, uključujući ministarstva inostranih poslova.

''Ovo je najšira kampanja sajber špijunaže za koju se zna da ju je vodio akter povezan sa Kinom, još od masovne eksploatacije Majkrosoft eksčejndža početkom 2021. godine'', saopštio je glavni tehnički službenik Mandianta Čarls Karmakal.

Kako se navodi u saopštenju, hakeri su slali e-poruke koje sadrže zlonamerne priloge fajlova, kako bi dobili pristup uređajima i podacima ciljanih organizacija, od kojih je 55 odsto bilo iz Amerike, 22 odsto iz Azije i Pacifika, a 24 odsto sa Bliskog istoka i iz Afrike.

U saopštenju Mandianta navodi se da postoji uverenje da je hakerska grupa bila angažovana u ''špijunskoj aktivnosti uz podršku Narodne Republike Kine'', kao i da je ''aktivnost počela još u oktobru''.

Mandiantov izveštaj je usledio uoči posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu sa ciljem da popravi odnose dve zemlje koji su zategnuti zbog sporova u vezi sa ljudskim pravima i bezbednošću.

Blinkenova poseta je planirana ranije ove godine, ali je otkazana nakon što je, kako je navela američka vlada, kineski špijunski balon preleteo u februaru iznad velikog dela SAD. Kina se, zajedno sa SAD i Rusijom, smatra liderom u razvoju kompjuterskog hakovanja za vojnu upotrebu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet