Fokus

UN apelovale na Palestince i Izrael da ne eskaliraju tenzije na Zapanoj obali

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2023

-

07:53

UN apelovale na Palestince i Izrael da ne eskaliraju tenzije na Zapanoj obali
UN apelovale na Palestince i Izrael da ne eskaliraju tenzije na Zapanoj obali - Copyright AP Photo/Nasser Nasser

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti UN pozvao je Izrael i Palestince da izbegavaju akcije koje mogu dodatno da podstaknu tenzije na nestabilnoj Zapadnoj obali.

Ovaj apel su podržale i Sjedinjene Američke Države i Rusija u retkom činu saglasnosti oko pitanja koje izaziva podele, što odražava široko rasprostranjenu međunarodnu zabrinutost zbog eskalacije nasilja, posebno od strane izraelskih snaga i jevrejskih naseljenika, prenosi AP.

Apel je upućen nakon što je izaslanik UN za Bliski istok Tor Venesland upozorio na "alarmantan porast nasilja" na Zapadnoj obali i veliki broja žrtava i među Palestincima i među Izraelcima.

On je upozorio SB da postoji značajan rizik da bi situacija mogla dodatno da se pogorša ukoliko se odmah ne preduzmu odlučni koraci za obuzdavanje nasilja.

Vensland je rekao da je posebno uznemiren "ekstremnim nivoom nasilja među jevrejskim naseljenicima", uključujući veliki broj doseljenika koji su naoružani, sistematski napadaju palestinska sela i terorišu palestinske zajednice, ponekad i uz podršku izraelskih snaga.

Članovi Saveta pozvali su na uzdržanost i ohrabrili dve strane da preduzmu dodatne korake za obnavljanje trajnog smirivanja i deeskalacije tenzija.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je tokom razgovora sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Elijem Koenom takođe izrazio zabrinutost zbog eskalacije nasilja na Zapadnoj obali, saopšteno je iz stejt departmenta.

Blinken je izrazio saučešće Koenu zbog nedavnog teroristički napad na izraelske građane i pozvao sve strane da zajedno rade na "deeskalaciji situacije", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet