Fokus

Kambodžanski premijer Hun Sen prelazi sa Fejsbuka na Telegram iako je na platformi imao više pratilaca od Bajdena

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2023

-

20:37

Kambodžanski premijer Hun Sen prelazi sa Fejsbuka na Telegram iako je na platformi imao više pratilaca od Bajdena
Kambodžanski premijer Hun Sen prelazi sa Fejsbuka na Telegram iako je na platformi imao više pratilaca od Bajdena - Copyright Tanjug AP/Anupam Nath, File

veličina teksta

Aa Aa

Kambodžanski premijer Hun Sen, veoma aktivan korisnik Fejsbuka na kome je objavljivao sve, od fotografija svojih unuka do pretnji političkim neprijateljima, saopštio je danas da više neće koristiti tu platformu i da će umesto toga koristiti aplikaciju Telegram da prenese javnosti svoje poruke. 

Hun Sen (70) ima 14 miliona pratilaca na Fejsbuku, iako kritičari tvrde da je veliki broj od njih  čine "lažni" nalozi kupljeni na veliko od takozvanih "farmi klikova", što je dugogodišnji premijer više puta demantovao.

Poređenja radi, nalozi Džoa Bajdena i Donalda Trampa na Fejsbuku imaju 11 miliona, odnosno 34 miliona pratilaca, iako Sjedinjene Američke Države imaju oko 20 puta više stanovnika od Kambodže, prenosi AP.

Premijer Kambože je zvanično pokrenuo svoju Fejsbuk stranicu 20. septembra 2015, nakon što je njegov žestoki politički rival, opozicioni lider Sem Rejnzi, efektivno pokazao kako se ona može iskoristiti za mobilizaciju podrške.

Hun Sen je poznat kao lukav i ponekad nemilosrdan političar i od tada je uspeo da otera svog rivala u egzil i neutrališe sve druge oponente, iako je Kambodža formalno demokratska država.

Hun Sen je rekao da odustaje od Fejsbuka, jer je ubeđen da je Telegram efikasniji za komunikaciju i da će mu biti lakše da prenese svoju poruku kada putuje u druge zemlje u kojima je Fejsbuk zvanično zabranjen, poput Kine, koja je glavna saveznica njegove vlade i najveća zemlja sa zabranom Fejsbuka.   

Premijer azijske zemlje do sada ima 855.000 pratilaca na Telegramu, gde je počeo da objavljuje polovinom maja.

Kako navodi AP, moguće je da je promena društvene mreže Hun Sena povezana sa kontroverznim objavama početkom godine na Fejsbuku, koje bi mogle da teoretski da dovedu do toga da mu se barem privremeno zabrani pristup platformi.

Kao lider sa najdužim stažom od 38 godina, poznat je po žestokoj retorici, a u januaru je, govoreći na ceremoniji izgradnje puta, osudio opozicione političare koji su optužili njegovu vladajuću Kambodžansku narodnu pattiju za krađu glasova.

„Postoje samo dve opcije. Jedno je legalnim sredstvima, a drugo štapom. Ili ćete se suočiti sa tužbom na sudu, ili ću okupiti ljude (kambodžanske) Narodne partije na demonstracije i prebiti vas", poručio je premijer, a snimak njegovog obraćanja objavljen je na društvenoj mreži, zbog čega su usledile pritužbe Meti, matičnoj kompaniji Fejsbuka. 

Moderatori Fejsbuka odbili su da izreknu mere protiv Hun Sena, ocenivši da  zbog pozicije nacionalnog lidera njegove izjave predstavljaju vest i ne podležu kažnjavanju uprkos provokativnoj prirodi.

Međutim, slučaj je u martu prosleđen Metinom nadzornom odboru, grupi nezavisnih eksperata koja je ovlašćena da donese konačnu presudu koja bi mogla da ograniči Hun Senove aktivnosti na Fejsbuku, što bi moglo da se desi u narednih nekoliko nedelja. 

Hun Sen je rekao da neće ugasiti svoj nalog na toj mreži, ali da više neće aktivno objavljivati na njemu i pozvao publiku da ga prati na Jutjubu, Instagramu i telegramu, a kako je naveo, svom kabinetu je izdao nalog da uspostavi i TikTok nalog, kako bi komunicirao sa mladima svoje zemlje.

Telegram je popularna aplikacija za razmenu poruka, a u Rusiji i nekim od susednih zemalja, aktivno ga koriste i vladini zvaničnici i opozicioni aktivisti za komunikaciju sa masovnom publikom. Telegram je igrao važnu ulogu u koordinaciji antivladinih protesta u Belorusiji 2020. godine i trenutno služi kao glavni izvor vesti o ratu Rusije u Ukrajini.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet