Fokus

UN zabrinute zbog sirijskih uslova za korišćenje rute za pomoć iz Turske

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2023

-

10:06

UN zabrinute zbog sirijskih uslova za korišćenje rute za pomoć iz Turske
UN zabrinute zbog sirijskih uslova za korišćenje rute za pomoć iz Turske - Copyright Tanjug/AP/Bebeto Matthews

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost nakon pisma iz Sirije u kojem se, uz određene uslove, dozvoljava nastavak korišćenja zatvorenog graničnog prelaza za isporuku pomoći severozapadnoj Siriji od Turske, nakon što je odobrenje Saveta bezbednosti UN za korišćenje te rute isteklo u ponedeljak.

U pismu Savetu bezbednosti (SB), u čiji uvid je imao Rojters, Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) istakla je da postoje "dva neprihvatljiva uslova" u pismu Sirije od četvrtka, ali da „dozvola sirijske vlade može biti osnova za zakonito sprovođenje humanitarne operacije UN preko graničnog prelaza Bab al-Hava na određeno vreme."

Sirija je u četvrtak dala dozvolu UN da koriste prelaz Bab al-Hava još šest meseci, ali uz nekoliko uslova.

"Prvo, sirijska vlada je naglasila da UN ne treba da komunicira sa organizacijama koje su iznačene kao terorističke. UN moraju da nastave da kontaktiraju sa relevantnim državnim i nedržavnim stranama, jer je to operativno važno", navode u OCHA.

Iz OCHA dodaju da je takav angažman "neophodan za postizanje sigurnosti i blagovremeni pristup civilima kojima je potrebna pomoć i u skladu je sa međunarodnim humanitarnim pravom".

OCHA je takođe istakla da zahtev sirijske vlade da Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) i Sirijski arapski Crveni polumesec (SARC) nadgledaju distribuciju humanitarne pomoći na severozapadu Sirije "nije u skladu sa nezavisnošću Ujedinjenih nacija niti je praktičan, jer ICRC i SARC nisu prisutni u toj oblasti".

Sirija je u pismu takođe navela da je pomoć UN mora biti „u punoj saradnji i koordinaciji sa sirijskom vladom".

Odobrenje Saveta bezbednosti je bilo potrebno jer se sirijska vlada ranije nije slagala sa operacijom UN, kojom je isporučeno milione tona pomoći severozapadnoj Siriji od 2014. godini.

UN nisu koristile prelaz Bab al-Hava otkako je u ponedeljak isteklo odobrenje Saveta bezbednosti UN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet