Fokus

Ruski general optužuje Pentagon: NIje slučajno da se interesuju za komarce i krpelje koji prenose infekcije

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2023

-

19:48

Ruski general optužuje Pentagon: NIje slučajno da se interesuju za komarce i krpelje koji prenose infekcije
Ruski general optužuje Pentagon: NIje slučajno da se interesuju za komarce i krpelje koji prenose infekcije - Copyright AP Photo/Felipe Dana, File

veličina teksta

Aa Aa

Interes Pentagona za proučavanje komaraca i krpelja koji prenose bolesti nije slučajan u vreme kada se sa američke strane čuju izjave o tome, rekao je danas komandant ruskih trupa za atomsku, hemijsku i biološku zaštitu, general-potpukovnik Igor Kirilov.

Ruski general je primetio da je kandidat za američkog predsednika Robert F. Kenedi mlađi oštro kritikovao vojne biološke aktivnosti SAD, preneo je TAS S.

Kenedi je, pored ostalog, istakao da su specijalisti iz Japana i nacističke Nemačke posle Drugog svetskog rata transportovani u SAD radi "prenošenja iskustva iz vojno-bioloških istraživanja".

"Podsetiću vas da su japanski programeri posebnu pažnju posvetili pitanjima upotrebe bioloških recepata i mehanizmima prenošenja bolesti putem raznih vrsta prenosilaca", rekao je Kirilov.

S tim u vezi, on ističe da nije slučajno interesovanje istraživačkih organizacija Pentagona za proučavanje glavnih vrsta komaraca i krpelja, koji prenose epidemijski značajne infekcije, kao što su groznica doline Rift, virus Zapadnog Nila, groznica Denga.

Prema njegovim rečima, SAD bi mogle da angažuju proizvodne kapacitete "dvostruke namene" za masovnu proizvodnju prenosilaca infekcije.

"Već smo primetili da se takva istraživanja sprovode na odgovarajućim mestima, kako na teritoriji SAD, tako i u biološkim laboratorijama lociranim u inostranstvu, što ukupno obuhvata preko 100 vrsta komaraca i krpelja", naveo je Kirilov.

Naglasio je da britansku biotehnološku kompaniju Oksitek, koja razvija genetski modifikovane insekte, finansira Fondacija Bila i Melinde Gejts.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet