Fokus

Trampov bivši advokat i saradnik Majkl Koen pristao na nagodbu

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2023

-

21:08

Trampov bivši advokat i saradnik Majkl Koen pristao na nagodbu
Majkl Koen, Trampov bivši advokat - Copyright Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji dugogodišnji advokat i saradnik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa Majkl Koen i trampova kompanija ''Organizacija Tramp'' nagodili su se u tužbi zbog Koenovih tvrdnji da je njemu nepravedno zapalo da isplati velike pravne račune, nakon istraga protiv Trampa.

Advokati dve strane rekli su sudiji da su postigli nagodbu tokom video-konferencije na Menhetnu, a detalji sporazuma nisu objavljeni, prenosi AP.

Koen je rekao da je stvar "rešena na način koji je zadovoljavajući za sve strane".

Koen je u tužbi tvrdio da je Trampova kompanija obećala da će platiti njegove sudske troškove i to je neko vreme činila, plaćajući više od 1,7 miliona dolara pravnih troškova, ali da je kompanija odustala od ispalata nakon što je on počeo da sarađuje sa saveznim tužiocima u istragama u vezi sa Trampovim poslovanjem u Rusiji i pokušajima da ućutka žene koje su u javnost iznosile priče o njegovom ličnom životu.

U sudskim dokumentima, ''Trampova organizacija'' je osporila da je dala određena obećanja i rekla da je ispunila sve obaveze koje je imala, i takođe tvrdila da Koenovo učešće u federalnim istragama nije rezultat njegovog prethodnog posla, već pre lična odluka da pokuša da smanji sopstvenu ''krivičnopravnu izloženost''.

Koen je 2018. priznao krivicu po više optužbi, priznajući da je lagao Kongres, prekršio zakone o finansiranju kampanje prekomernim političkim doprinosima, lagao više banaka da bi dobio finansiranje i izbegao porez na dohodak tako što nije prijavio više od četiri miliona dolara prihoda, zbog čega je osuđen na tri godine zatvora, iako je skoro dve trećine odslužio kod kuće, pušten nakon što je pandemija kovid-19 dospela do zatvora u SAD.

Nakon toga, postao je ključni svedok u postupku velike porote u Njujorku koji je doveo do Trampove optužnice u aprilu zbog optužbi za falsifikovanje evidencije ''Trampove organizacije'' da bi zaštitio Trampovu kandidaturu za 2016. zataškivanjem tvrdnji da je imao vanbračne seksualne odnose.

Komentari (0)

Svet