Fokus

Izraelski Kneset usvojio kontroverzni zakon koji je na ulice izveo hiljade demonstranata

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

24/07/2023

-

16:06

Izraelski Kneset usvojio kontroverzni zakon koji je na ulice izveo hiljade demonstranata
Izraelski Kneset usvojio kontroverzni zakon koji je na ulice izveo hiljade demonstranata - Copyright Tanjug AP/Maya Alleruzzo

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski parlament Kneset usvojio je danas kontroverzni zakon u planiranoj reformi pravosuđa koju je predložio premijer Benjamin Netanijahu, a kojim se ukidaju ovlašćenja Vrhovnog suda da poništava odluke vlade i parlamenta za koje smatra da su nerazumne i štetne.

Ovaj zakon, koji je ključan za reformu pravosuđa koju vlada premijera Netanjahua planira da sprovede, mesecima je izvodie stotine hiljada Izraelaca na ulice širom zemlje, a pre današnjeg glasanja desetine hiljada demonstranata, posle četvorodnevnog marša, okupilo se juče oko izraelskog parlamenta, Kneseta, u Jerusalimu. Tokom protesta koji su na momente bili i nasilni, uhapšeno je najmanje 19 ljudi, javio je Tajms of Izrael. Policija je koristila i vodene topove da bi rasterala demonstrante.

 

 

Zakon je usvojen sa 64 glasa "za" i bez glasova protiv, a opozicioni poslanici bojkotovali su konačno glasanje o zakonu u znak protesta, objavio je "Tajms ov Izrael".

Unutar Kneseta, višestruki pokušaji u poslednjem trenutku da se izmeni predlog zakona ili da se dođe do šireg proceduralnog kompromisa sa opozicijom su propali, a dva kompromisna okvira, koja su izneli lider sindikata i predsednik Izraela Isak Hercog, odbijena su. 

Glasanje je usledilo nakon gotovo 30 sati neprekidne debate koja je počela u nedelju ujutru. 

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

 

Tokom tog perioda, stotine hiljada demonstranata izašlo je na ulice protestujući protiv usvajanja zakona za koji smatraju da je nedemokratski.

Netanijahu je najavio plan o reformi pravosuđa u januaru, ubrzo po preuzimanju funkcije, i od tada su počeli masovni protesti širom Izraela protiv reforme.

Sindikati razmatraju generalni štrajk

Šef glavnog sindikata radnika javnog sektora u Izraelu, Arnon Bar-David, izjavio je danas da će sa drugim sindikalnim zvaničnicima razgovarati o mogućem proglašenju generalnog štrajka nakon što je parlament ratifikovao ključni element u kontroverznom planu za reformu pravosuđa.

"Od ovog trenutka, svaki jednostrani napredak u reformi pravosuđa imaće ozbiljne posledice. Ili će stvari napredovati uz široku saglasnost ili uopšte neće napredovati", rekao je Bar-David, a prenosi Rojters.

On je dodao da će na sastanku sa drugim sindikalnim liderima razmotriti opciju da se generalni štrajk "aktivira ako bude potrebno, dok se ne postigne potpuno gašenje".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet