Fokus

Protesti u Izraelu obustavljeni na tradicionalni jevrejski post, najavljeni novi

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

09:46

Protesti u Izraelu obustavljeni na tradicionalni jevrejski post, najavljeni novi
Protesti u Izraelu obustavljeni na tradicionalni jevrejski post, najavljeni novi - Copyright Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

Demonstracije u Izraelu protiv reforme pravosuđa obustavljene su danas na tradicionalni jevrejski post, nacionalni lideri pozivaju na pomirenje, dok su aktivisti najavili nove proteste i još veći pritisak na vladu.

Nakon što je u ponedeljak Kneset usvojio ključni zakon u planiranoj reformi pravosuđa, kojim se ukidaju ovlašćenja Vrhovonog suda da poništava odluke vlade i parlamenta koje smatra nerazumnim i štetnim, političke grupe za nadzor zatražile su od suda da poništi novi zakon.

Pravna borba počeće već sledećeg četvrtka, kada će Vrhovni sud Izraela razmotriti žalbu protiv zakona ratifikovanog u martu koji ograničava uslove za smenjivanje premijera sa funkcije, preneo je Rojters.

Usvajanje zakona izazvalo je nove proteste, a policija je u Jerusalimu i Tel Avivu koristila vodene topove protiv demonstranata.

Izraelski predsednik Isak Hercog, koji od marta pokušava da posreduje u postizanju kompromisa, napisao je na Fejsbuku da se sve strane moraju uzdržati od nasilja.

Demonstranti su najavili da će ponovo početi proteste čim večeras zađe sunce.

Oni optužuju izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da radi na ukidanju nezavisnost Vrhovnog suda.

Netanijahu je najavio reformu pravosuđa u januaru, odmah nakon što je stupio na dužnost, a to je odmah izazvalo masovne proteste širom Izraela koji traju sedam meseci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet