Fokus

Tramp se izjasnio da nije kriv za zaveru protiv SAD, iz suda u Vašingtonu izašao posle 27 minuta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gardijan, Tanjug

03/08/2023

-

21:16

Tramp se izjasnio da nije kriv za zaveru protiv SAD, iz suda u Vašingtonu izašao posle 27 minuta
Tramp se izjasnio da nije kriv za zaveru protiv SAD, iz suda u Vašingtonu izašao posle 27 minuta - Copyright Dana Verkouteren via AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp večeras se pred sudom u Vašingtonu zvanično izjasnio da nije kriv po sve četiri tačke optužnice, javio je CNN. On je zvanično optužen na sudskom ročištu za zaveru radi poništenja svog poraza na izborima 2020. godine.

Pred sudom u Vašingtonu on je formalno pritvoren nakon čega je usledilo čitanje optužnice. Potom se zvanično izjasnio da nije kriv. 

Njega je sudija obavestio o pravima po Petom amandmanu, kao i o optužbama i maksimalnim kaznama koje mu prete ako bude osuđen, uključujući maksimalno do 20 godina iza rešetaka za dve tačke, navodi CNN.

Tužilac Džek Smit nije tražio istražni pritvor, tako da će se bivši američki predsednik nakon današnjeg saslušanja biti pušten na slobodu uz uslov da ne komunicira sa svedocima osim preko advokata. On je upoznat i s posledicama ukoliko prekrši pretpretresne uslove. Nepoštovanje preporuka suda može rezultirati nalogom za hapšenje, poništenim uslovima puštanja, pritvorom i optužbama za nepoštovanje suda. S ovim uslovima, Tramp se saglasio. Dogovoreno da sledeće ročište bude održano 28. avgusta.

Čitav postupak pred sudom trajao je 27 minuta, navodi CNN.

U izjavi nakon suđenja, Tramp je osudio postupak.

"Ovo je veoma tužan dan za Ameriku, a takođe je bilo veoma tužno voziti se Vašingtonom i videti prljavštinu i propadanje. Ovo nije mesto koje sam napustio“, rekao je on američkoj prestonici koju je danas posetio drugi put od napuštsnja funjkcije.

Tramp je optužbe protiv njega opisao kao "progon političkog protivnika”.

Tramp je stigao u Vašington i napustio ga privatnim avionom Boing 747, koji nosi naziv ''Trampova sila 1'', a na karoseriji je zlatnim slovima odštamapno Tramp. 

Tanjug AP/Alex Brandon

 

On je uoči dolaska u federalni sud u Vašingtonu poručio da je za njega velika čast što će ga uhapsiti.

"Idem u Vašington da me uhapse zbog toga što sam doveo u pitanje korumpirane, nameštene i pokradene izbore. Velika mi je čast zato što će me uhapsiti zbog vas. Učinimo Ameriku opet velikom!", naveo je Tramp na svojoj društvenoj platformi.

On je dodao da mu treba "još jedna optužnica" da bi osigurao izbore.

Oko suda i u samoj zgradi preduzete su dodatne mere sigurnosti, koje su uključivale pripadnike bezbednosnih agencija, tajnih službi i policije, prenosi Rojters. Grupa od 20 teško naoružanih specijalaca zajedno sa psom tragačem proveravala je zgradu.

Ispred zgrade suda bile su postavljene zaštitne ograde, a uz brojne medijske ekipe okupile su se i Trampove pristalice, ali i protivnici.

Optužnica navodi šest saučesnika Trampa

Specijalni tužilac Džek Smit podigao je u utorak novu optužnicu protiv Trampa, koja se sastoji iz četiri tačke u kojima se bivši predsednik optužuje za prevaru Sjedinjenih Država, zaveru radi ometanja službenog postupka (prenosa vlasti), ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka, kao i za kršenje prava zagarantovanih zakonima i Ustavom SAD.

U novoj optužnici navedeno je šestoro saučesnika za koje se tvrdi da su pomogli bivšem američkom predsedniku u njegovim navodnim naporima da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020. godine.

Imena saučesnika nisu navedena i oni nisu optuženi, međutim mediji su ih, u međuvremenu, identifikovali na osnovu opisa u optužnici.

Prvi je Rudi Đulijani, bivši gradonačelnik Njujorka, koji je bio Trampov lični advokat i vodio je pravne bitke za poništavanje rezultata izbora, piše Tajms. Drugi je Džon Istman, konzervativni pravnik koji je opisan kao "arhitekta plana" da se izvrši pritisak na tadašnjeg potpredsednika SAD Majka Pensa da blokira potvrđivanje izbornih rezultata u Kongresu.

Treći saučesnik je Sindi Pauel koja je opisana kao advokat čije je "neosnovane tvrdnje o izbornoj prevari" Tramp "prirglio i javno pojačao", dok je četvrti Džefri Klark, zvaničnik iz ministarstva pravde, koji se "ubacio u pokušaje Trampove kampanje da" poništi rezultate i navodno je pružio kredibilitet lažnim tvrdnjama o prevari.

Kenet Česebro, opisan kao advokat koji je "pomogao u osmišljavanju i pokušaju sprovođenja plana za podnošenje lažnih lista birača kako bi se ometala verifikacija" je peti saučesnik, dok identitet šestog saučesnika, za kog se navodi da je "politički konsultant" koji je pomogao da se sastavi spisak advokata u sedam "kolebljivih" saveznih država koji bi mogli da pomognu u šemi "lažnih birača", mediji zasad nisu utvrdili.

Optužnica koja Trampa tereti za pokušaje poništavanja rezultata predsedničkih izbora 2020. godine, druga je optužnica protiv njega, dok se prva odnosi se na Trampovo navodno pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima koji su otkriveni u njegovom odmaralištu na Floridi Mar-a-Lago.

Obe optužnice podigao je specijalni tužilac Džek Smit. Ovog 54-godišnjeg advokata, generalni tužilac Merik Garland imenovao je za specijalnog tužioca u novembru 2022.

Ko je čovek koji je podigao optužnicu protiv Trampa?

Smit je nakon imenovanja obećao da će krivične istrage sprovesti što je detaljnije moguće i da će nezavisno raditi svoj posao, bez obzira na zo da li će to na kraju dovesti do optužnice ili ne.

Pre nego što je imenovan za specijalnog tužioca u istragama o Trampu, Smit je bio specijalizovani tužilac u Haškim specijalizovanim većima gde je istraživao ratne zločine od 1998. do 2000. tokom rata na Kosovu.

Poznat je po tome što je podigao optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih pripadnika i oficira nekadašnje OVK. Između ostalog, u svojstvu tužioca bio je na suđenju Salihu Mustafi.

Tanjug/AP/Jose Luis Magana

 

Kao diplomac pravnog fakulteta na Harvardu, započeo je svoju trodecenijsku karijeru kao tužilac 1994. u kancelariji okružnog tužioca Menhetna – istoj kancelariji koja je u aprilu podigla optužnicu protiv Trampa po 34 tačke u vezi sa isplatama novca tokom predsedničkih izbora 2016.

Pet godina kasnije, Smit je počeo da radi kao pomoćnik advokata u kancelariji američkog tužioca za istočni okrug Njujorka. Do 2008. Smit je nadgledao oko 100 krivičnih tužilaca koji su vodili predmete koji su uključivali terorizam, kršenje građanskih prava i finansijske prevare.

Od 2010. do 2015. godine, Smit je predvodio odeljenje za javni integritet Ministarstva pravde, koje je osnovano nakon skandala Votergejt, i nadgledao istragu i krivično gonjenje federalnih zločina koji utiču na integritet vlade, kao što su podmićivanje javnih zvaničnika i izborni zločini.

U intervjuu za Njujork Tajms 2010. godine, Smit je rekao: "Da sam ja osoba koja se može uplašiti ... pronašao bih drugu profesiju“, piše Gardijan.

Smit je 2015. godine nastavio da radi kao prvi pomoćnik američkog tužioca za srednji okrug Tenesija pre nego što je preuzeo dužnost vršioca dužnosti američkog tužioca dve godine kasnije – 2017, a godinu dana kasnije imenovan je za specijalnog tužioca u Hagu, odakle dolazi na sadašnju poziciju.

Komentari (0)

Svet