Fokus

Okampo: Azerbejdžan "priprema genocid" koristeći glad nad etničkim Jermenima u regionu Nagorno-Karabaha

Komentari

Autor: FoNet

09/08/2023

-

22:48

Okampo: Azerbejdžan "priprema genocid" koristeći glad nad etničkim Jermenima u regionu Nagorno-Karabaha
Luis Moreno Okampo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Okampo upozorio je da Azerbejdžan "priprema genocid" nad etničkim Jermenima u regionu Nagorno-Karabaha i pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da to pitanje iznese pred međunarodni tribunal, prenosi danas AP i navodi da Baku odbacuje takve navode.

U izveštaju Okampa ukazuje da azerbejdžanska blokada jedinog puta koji vodi od Jermenije do Nagorno-Karabaha ozbiljno otežava dopremanje hrane, medicinskih potrepština i drugih osnovnih sredstava za region od oko 120.000 ljudi.

"Postoji razumna osnova da se veruje da je počinjen genocid", navodi se u Okampovom izveštaju, uz podsećanje da konvencija UN definiše genocid kao "namerno nametanje grupnih uslova života sračunatih da dovedu do njegovog fizičkog uništenja".

"Nema krematorija i nema napada oružjem. Glad je nevidljivo oružje genocida. Bez hitnih dramatičnih promena, ova grupa Jermena biće uništena za nekoliko nedelja", upozorava se u izveštaju.

Predstavnik vlade u Azerbejdžanu odbacio je izveštaj Okampa, ukazujući da "sadrži neosnovane navode i optužbe".

"To je pristrasno i iskrivljuje stvarnu situaciju na terenu i predstavlja ozbiljne činjenične, pravne i suštinske greške", rekao je danas za AP Hikmet Hadžijev, saradnik predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet