Fokus

Pripreme za parlamentarne izbore: Premijer prelazne vlade Pakistana položio zakletvu

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2023

-

21:51

Pripreme za parlamentarne izbore: Premijer prelazne vlade Pakistana položio zakletvu
Pripreme za parlamentarne izbore: Premijer prelazne vlade Pakistana položio zakletvu - Copyright Tanjug/Pakistan President Office vis AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivši pakistanski senator Anvar-ul-Hak Kakar položio je danas zakletvu kao premijer na čelu prelazne vlade koja će nadgledati naredne parlamentarne izbore.

Kakar, koji je relativno nov u politici i blizak je moćnoj vojsci, predstavljao je svoju pokrajinu Beludžistan u Senatu od 2018. godine, preneo je AP. 

On je položio zakletvu u predsedništvu u prisusutvu predsednika Arifa Alvija.

Kakar je juče podneo ostavku na mesto šefa svoje male stranke Beludžistan Avami i dao ostavku na mesto senatora nakon što su ga odlazeći premijer Šehbaz Šarif i opozicioni lider Raza Riaz imenovali da nadgleda glasanje i vodi svakodnevne poslove administracije narod ne izabere novu vladu.       

U Pakistanu je uobičajena praksa da se imenuje prelazna vlada tokom izbornog perioda.

Prema ustavu, izbori bi trebalo da budu održani u narednih 90 dana.   

Polaganje zakletve održano je u trenutku kada Pakistan slavi svoj 77. Dan nezavisnosti u periodu produbljivanja političkih previranja, koja su počela nakon svrgavanja bivšeg premijera Imrana Kana prošle godine, navela je agencija.     

Svečanosti su počele plotunima iz vatrenog oružja u glavnom gradu Islamabadu i u svakom od četiri glavna grada provincija. 

U Islamabadu, predsednik Arif Alvi je podigao nacionalnu zastavu na ceremoniji kojoj su prisustvovali zvaničnici i druge zvanice.

Pakistan je stekao nezavisnost kada su Britanci napustili Indiju i podelili potkontinent 1947. godine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet