Fokus

Talibani traže da obezbeđenje spreči ulazak žena u nacionalni park Band-e-Amir

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2023

-

14:49

Talibani traže da obezbeđenje spreči ulazak žena u nacionalni park Band-e-Amir
Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi - Copyright Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Talibani će koristiti bezbednosne snage da spreče žene da posete jedan od najpopularnijih nacionalnih parkova Band-e-Amir u centralnoj avganistanskoj provinciji Bamijan, saopštio je danas portparol Ministarstva za poroke i vrline Molvi Mohammad Sadik Akif.

Akif je preneo ocene resornog ministra Mohameda Halida Hanafija, koji je tokom posete provnciji Bamijan prošle nedelje rekao da žene ne poštuju pravilan način nošenja hidžaba kada idu u Band-e-Amir.

Hanafi je rekao zvaničnicima i verskim vlastima da obezbeđenje treba da spreči žene da posećuju turističke atrakcije, prenosi AP.

"Žene ne moraju da idu u razgledanje grada", rekao je tada Hanefi.   

Prošlog novembra, vlada predvođena talibanima zabranila je ženama da koriste javne prostore, uključujući parkove, navodeći da ne nose pravilno hidžab ili da ne poštuju pravila rodne segregacije.

Otkako su preuzeli vlast 15. avgusta 2021. nakon povlačenja američkih i NATO snaga, nametnuli su nekoliko ograničenja usmerenih na avganistanske devojke i žene, uključujući sprečavanje devojčica da idu u školu nakon šestog razreda i zabranu avganistanskim ženama da rade u lokalnim i nevladinim organizacijama. 

Band-e-Amir je glavna turistička atrakcija u Bamijanu. Postao je prvi nacionalni park u zemlji 2009. godine i svake godine privlači hiljade posetilaca.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet