Fokus

I telefon princeze Latife bio inficiran špijunskim softverom "Pegazom"

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2021

-

13:00

I telefon princeze Latife bio inficiran špijunskim softverom "Pegazom"
I telefon princeze Latife bio inficiran špijunskim softverom "Pegazom" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Brojevi telefona koje koriste dve princeze Dubaija navodno su pronađeni u sklopu istrage o hakovanju mobilnih telefona uz pomoć špijunskog softvera poznatog kao "Pegaz".


Princeza Latifa je ćerka vladara Dubaija, a princeza Haja Bint al-Husain je njegova bivša supruga.

Njihovi brojevi se nalaze na spisku od oko 50.000 telefonskih brojeva za koje se veruje da su "interesantni" klijentima izraelske bezbednosne kompanije NSO, navodi BBC.

Lista je procurela u javnost kao velika vest, a otkriće telefonskih brojeva princeza pokrenulo je pitanja da li su mogle da budu meta neke vlade koja je klijent pomenute izraelske kompanije.

Organizacija za ljudska prava "Amnesti internešnel" u saopštenju navodi da najnovije otkriće upliće "NSO Grupu" u kršenje ljudskih prava, apelujući da se regulativama zaustavi "nekontrolisana industrija nadzora".

NSO je negirao bilo kakvo kršenje zakona.

Iz te kompanije poručuju da je softver namenjen za upotrebu protiv kriminalaca i terorista, a dostupan je samo vojsci, organima za sprovođenje zakona i obaveštajnim agencijama.

Prvobitna istraga, koja je dovela do objavljivanja izveštaja nevladine organizacije "Zabranjene priče" sa sedištem u Parizu i "Amnesti internešnela", bila je "puna pogrešnih pretpostavki i nepotvrđenih teorija", saopštila je izraelska kompanija.

Ti izveštaji su deo serije novinskih članaka koji sugerišu da je na meti špijunskog softvera na hiljade istaknutih ljudi.

Preporuka za vas

Šta je projekat "Pegaz" - vlade širom sveta optužene da su špijunirale novinare i aktiviste jednim od najmoćnijih softvera na svetu

Komentari (0)

Svet