Fokus

Papa u Mongoliji pozvao sve religije da žive u slozi i izbegavaju fundamentalizam

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2023

-

12:13

Papa u Mongoliji pozvao sve religije da žive u slozi i izbegavaju fundamentalizam
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja održao je danas misu u glavnom gradu Mongolije, Ulan Batoru, pozivajući sve religije da žive u slozi i izbegavaju ideološki fundamentalizam koji podstiče nasilje.

Papa je održao misu u Stepe areni i to je najvažniji verski događaj tokom njegove posete Mongoliji, u kojoj su većina stanovnika budisti, a ima samo 1.450 katolika.

Papa je tokom mise sebe nazvao jednim od "skromnih naslednika" drevnih škola mudrosti i citirao Budu, koji je rekao da se "mudar raduje davanju", napominjući da je slično govorio Isus - da je bolje "davati nego primati".

Misi je prisustvovalo nekoliko budističkih monaha, a papa je govorio na mongolskom, engleskom i italijanskom jeziku. 

Tanjug/AP

 

"Religije su pozvane da ponude svetu harmoniju koju tehnološki napredak sam po sebi ne može dati", rekao je papa nakon što je saslušao obraćanja predstavnika mongolskih budista, muslimana, evangelista, pravoslavaca, judaista, mormona, hinduista, šintoista, bahaista i šamana.

Papa Franja je tokom posete Mongoliji hvalio verske slobode u toj zemlji.

Papa iz Mongolije poslao poruku Kini

Papa Franja, koji boravi u poseti Mongoliji, obratio se danas kineskom narodu koji je nazvao "plemenitim" i zatražio od katolika u Kini da budu "dobri hrišćani i dobri građani". 

"Poželeo bih sve najbolje kineskom narodu, da idu dalje i da uvek napreduju. A kineske katolike bih pozvao da budu dobri hrišćani i dobri građani", rekao je papa na kraju mise u Ulan Batoru.

Papa je tokom jučerašnjeg obraćanja rekao da vlade ne treba da se plaše Katoličke crkve jer ona nema političku agendu, a Rojters ocenjuje da je to bila poruka upućena Kini, a ne Mongoliji koju posećuje.

Inače, u Mongoliji ima samo 1.450 katolika, većina od devet mongolskih katoličkih zajednica je u glavnom gradu, a jedna u udaljenoj oblasti ima samo oko 30 članova i crkvenih službenika.

Vatikan i Kina su 2018. godine postigli sporazum o imenovanju biskupa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet