Fokus

Kongresmen SAD poslao pismo Plenkoviću sa šest pitanja i dao mu rok do 30. septembra da na njih odgovori

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2023

-

20:31

Kongresmen SAD poslao pismo Plenkoviću sa šest pitanja i dao mu rok do 30. septembra da na njih odgovori
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Damir Seničar

veličina teksta

Aa Aa

Američki kongresmen Dag Lamborn poslao je premijeru Andreju Plenkoviću pismo u kojem iznosi ozbiljne optužbe na račun hrvatskih institucija i zahteva odgovore o blokiranim američkim ulaganjima, sistemskoj korupciji i zloćudnom uticaju Rusije na Hrvatsku.

Lamborn je Plenkoviću postavio šest pitanja i dao mu rok da odgovori do 30. septembra.
Reč je kongresmenu iz redova Republikanske stranke, u kongresu je od 2007. i aktuelni je potpredsednik  Pododbora za strateške snage i viši član Odbora za oružane snage Zastupničkog doma. Isto pismo Lamborn je uputio i američkom državnom sekretaru Entoni Blinkenu. 

Iz postavljenih pitanja je vidljivo da je posebno usredsređen na sumnje vezane za Luku Rijeka i saobraćaj  koji kroz nju prolazi, ali i za slučaj luksuzne jahte Irina VU bivše supruge sankcioniranog ruskog oligarha Ališera Usmanova (koji, doduše, poriče sve veze s jahtom) koja plovi pod hrvatskom zastavom, a čiji je iznenadni nestanak iz hrvatskih teritorijalnih voda izazvao skandal početkom ove godine. Hrvatska posada jahte koja je isplovila iz marine Betina uhapšena je zbog kršenja međunarodnih sankcija, ali ubrzo je puštena da se brani sa slobode.

Kongresmen u pismu, koje prenose hrvatski mediji, pita i kada će Hrvatska ukloniti barijere američkim privatnim investicijam koje ne plaćaju mito, odnosno zašto Hrvatska i posebno grad Rijeka koristi, kako navodi, iznuđivačke prakse prema američkim investicijama i potkopava Ugovor između Vlade Hrvatske i Vlade SAD o podsticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja koji je stupio na snagu 20. juna 2001. godine.

Lamborn, između ostalog, pita zašto hrvatske vlasti nisu zatražile pomoć od američkih vlasti u slučajevima sumnje na međunarodno pranje novca u Hrvatskoj s novcima koji potiče iz Irana, Nigerije, Rusije, Lihtenštajna, Češke Republike i Kine..., kao i  ko su stvarni vlasnici strateške infrastrukture unutar i van Luke Rijeka i kompanija koje primaju sredstva američkih poreskih obveznika.

Takođe, pita ko su koncesionari, odnosno stvarni vlasnici nekih firmi, među kojima je Gasfin koja, navodi, poseduje obližnje zemljište, potrebno za razvoj faze 2 LNG terminala na ostrvu Krku, zatim Građevinske firme GP Krk i njenih podružnica koje su dobile svaki građevinski ugovor za projekte koje finansiraju američki poreski obveznici u gradu Rijeka, kao i Brodogradilišta "Viktor Lenac" koje popravlja brodove američke mornarice.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet