Globalni trendovi

Lek za prevenciju HIV-a biće dostupniji zemljama u razvoju

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2022

-

23:58

Lek za prevenciju HIV-a biće dostupniji zemljama u razvoju
Lek za prevenciju HIV-a biće dostupniji zemljama u razvoju - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Britanski proizvođač lekova GSK postigao je dogovor da se dozvoli korišćenje jeftinih generičkih verzija njihovog dugotrajnog leka za prevenciju HIV-a u zemljama u razvoju, uključujući podsaharsku Afriku, gde virus ostaje vodeći uzrok smrti.

Svake godine se širom sveta registruje oko milion i po novih slučajeva HIV-a, od kojih se većina javlja u zemljama sa ograničenim resursima i nesrazmerno pogađaju žene i adolescente, prenosi Rojters.

Navodi se da je Profilaksa pre izlaganja (PrEP) efikasan način za rizične HIV negativne osobe da smanje rizik od infekcije, ali je donedavno bio dostupan samo u obliku tableta, koje se uzimaju svakodnevno ili u nekim slučajevima pre i posle seksa.

Ističe se da je to delimično razlog zbog kojeg ga koristi deo ljudi koji ispunjavaju uslove širom sveta, a posebno je loša stopa korišćenja u siromašnijim zemljama.

Dodaje se da je GSK-ov proizvod prva opcija bez pilula, koja nudi do dva meseca zaštite od infekcije putem pojedinačne intramuskularne injekcije, a studije pokazuju da čak nadmašuje efikasnost tableta.

Rosters naglašava da je krajem prošle godine ovaj proizvod dobio odobrenje SAD, a danas je i Svetska zdravstvena organizacija odobrila njegovu upotrebu kako bi ga učinila delom globalnih alata za prevenciju HIV-a.

Učesnici kampanje pozvali su da lek bude dostupan što je moguće brže i jeftinije, plašeći se ponavljanja 1990-ih i ranih 2000-ih, kada su siromašne zemlje godinama bile bez terapije za HIV.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet