Fokus

Bitka za uticaj u Africi: Lavrov i Makron na dve strane kontinenta, ni SAD ne sede skrštenih ruku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AFP, Financial times

25/07/2022

-

18:00

Bitka za uticaj u Africi: Lavrov i Makron na dve strane kontinenta, ni SAD ne sede skrštenih ruku
Bitka za uticaj u Africi: Lavrov i Makron na dve strane kontinenta, ni SAD ne sede skrštenih ruku - Copyright Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je danas u zvaničnu posetu Republici Kongo. U nastavku afričke ture kojom, kako ocenjuju zapadni mediji, želi da pokaže da Rusija nije izolovana na međunarodnoj sceni, Lavrov će se sastati sa tamošnjim predsednikom Denisom Sasuom Ngesom, a potom će turneju nastaviti u Ugandi i Etiopiji.

Lavrov je inače u nedelju već posetio Egipat, a ove posete zapadni mediji ocenili su kao pokušaj Lavrova da "šarmira" afričke lidere i da se suprotstavi optužbama Zapada da je ruska invazija na Ukrajinu dovela do globalne krize hrane.

Iako su afričke zemlje, podsetimo, do sada izbegavale da zauzmu stranu u rusko-ukrajinskom ratu, ruska blokada Crnog mora koja je zaustavila izvoz žitarica iz Ukrajine, od čega zavise brojne bliskoistočne i afričke nacije, dovela je do brojnih problema u snabdevanju. 

Međutim, Zapad ne sedi skršetnih ruku, a kako se čini "bitka za Afriku" traje. Naime, francuski predsednik Emanuel Makron takođe je stigao na afrički kontinent i započeo trodnevnu turneju na zapadu, gde će obići Kamerun, Benin i Gvineju Bisao. I američki specijalni izaslanik za Rog Afrike Majk Hamer od 24. jula do 1. avgusta obići će Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Etiopiju.

U fokusu posete Lavrova nekoliko pitanja

Uoči poste Africi, Lavrov je u rekao da Rusija ima "dugogodišnje dobre odnose sa Afrikom još od dana Sovjetskog Saveza". On je je istakao ulogu Rusije u dekolonizaciji Afrike rekavši da je Rusija "obezbedila pomoć nacionalno-olsobodilačkom pokretu, a potom i obnovi nezavisnih država i usponu njihoviha autonomija". Takođe, pohvalio je "izbalansiranu" poziciju afričkih zemalja kada je reč o dešavajima u Ukrajini.

Kako piše Fajnenešal tajms, Rusija je gajila veze u regionu kroz ugovore o oružju i energentima, kao i raspoređivanjem plaćenika da podrže lokalne političke lidere ili pokrete. 

Jedan od fokusa razgovora u Egiptu bio svakako izvoz žita, a kako je rekao Lavrov u Kairu, Rusija se nada da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upeti da reši problem sankcija koje onemogućavaju izvoz žita iz Rusije.

"Te nelegitimno uvedene sankcije sprečavaju izvoz žitarica iz Rusije, uključujući osiguranje, ulazak naših brodova u strane luke i dolazak stranih brodova u ruske luke", rekao je Lavrov nakon razgovora sa šefom egipatske diplomatije Samehom Šukrijem, preneo je TASS.

Reči je bilo i o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini, a Lavrov je istakao da Rusija nema predrasude u pogledu obnavljanja pregovora sa Kijevom o širem spektru pitanja, ali da Kijev insistira na vojnoj pobedi nad Rusijom.

Inače, kako je pisao Jutarnji list, u Egiptu je sigurno Lavrov pokušao da sazna i šta je pedsednik Abdel Fatah al Sisi razgovarao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom. Nakon Egipta Lavrov će u Republiku Kongo sa kojom ima čvrste i duge veze od 1964. godine, a glavna bi tema trebalo da bude i nafta. Put zatim Lavrova vodi u Ugandu, koja je pogoršala odnose sa zapadnim zemljama, i konačno stiže u Etiopiju.

Inače, Ministrstvo spoljnih poslova u Moskvi optužilo je SAD da pokušavaju da ubede afričke lidere da se ne slikaju sa Lavrovom, "kako bi sprečili da Rusija iskoristi to kao dokaz da nije izolovana". Ministarstvo je objavilo više fotografija na društvenim mrežama na kojima Lavrova na aerdoromu dočekuje ministar spoljnih poslova Konga Žan Klod Gakoso.

Šef ruske diplomatije tvrdi da su pre njegove posete Kairu predstavnici SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i EU od Lige arapskih država zahtevali da osudi sve akcije koje Rusija preduzima, a posebno da sa njim ne potpisuju nikakve dokumente niti da se fotografišu.

"Oni su opsednuti tim fotografijama. To već nije pitanje iz sfere diplomatije, to je druga grana proučavanja ljudskog organizma", rekao je Lavrov.

I Makron na turneji

Makronova turneja na zapadu Afrike trajaće od danas do 28. jula, a to je ujedno i njegova prva poseta drugom kontinentku otkako je osvojio drugi mandat u aprlilu. Na vrhu agende, kako piše AFP, biće problem snabdevanja hranom jer se afričke zemlje i dalje plaše nestašica.

Turneja će pokazati "posvećenost predsednika procesu obnavljanja odnosa sa afričkim kontinentom", navela je predsednička palata. 

Kako navodi Jutarnji list. Afrika je najmlađi kontinent, ali duboko nejedinstven. Na severu, do ekvatora, deo je geopolitičkog prostora MENA (Srednji istok i severna Afrika), primarno arapski koji je sastavni deo evrazijskog prostora. Južni deo, "crna Afrika", ima manji uticaj na globalna zbivanja, ali je bogat sirovinama. Teškoće s kojima se Afrika suočava precizno ocrtava podatak da nijedna država s tog kontinenta nije članica grupe G20 na koje otpada oko 80 posto globalnog BDP-a.

Komentari (0)

Svet