Planeta

Španska kompanija priprema lansiranje rakete sa tla Evrope u svemir

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2023

-

21:03

Španska kompanija priprema lansiranje rakete sa tla Evrope u svemir
Španska kompanija priprema lansiranje rakete sa tla Evrope u svemir - Copyright Tanjug AP/John Raoux

veličina teksta

Aa Aa

Španski startap ''PLD Space'' izvršiće probno lansiranje svoje rakete Miura-1 za višekratnu upotrebu iz grada Uelve na jugozapadu zemlje.

Kako prenosi Rojters, raketa bi trebalo da bude lansirana u noći između petka i subote, a iz kompanije koja priprema lansiranje saopšteno je da je reč o prvom lansiranju koje će u potpunosti izvesti neka privatna kompanija u Evropi.

Prvi pokušaj lansiranja u maju obustavljen je zbog jakih vetrova na velikim visinama, a pokušaj u junu nije uspeo pošto se sigurnosni kablovi nisu otkačili u pravom trenutku, što je dovelo do zaustavljanja poletanja i omanjeg požara na raketi.

''Došao je i taj dan'', napisao je izvršni direktor ''PLD Space'' Raul Tores na svom nalogu na mreži Iks, nakon što je ranije ovog meseca saopštio da su izvršena iscrpna testiranja na raketi koja bi trebalo da bude lansirana.

Rojters navodi da su nastojanja Evrope da razvije sposobnosti za slanje malih satelita u svemir u fokusu nakon neuspelog lansiranja orbitalne rakete kompanije ''Virgin Orbit'' iz Britanije u januaru.

Raketa Miura-1, koja je dobila ime po rasi borbenih bikova, visoka je poput trospratnice i ima tovarni kapacitet od 100 kilograma, a takođe se može koristiti za izvođenje eksperimenata sa nultom gravitacijom.

Stručnjaci navode da ako lansiranje bude uspešno, to će biti prvi put da to bude izvedeno u Evropi, ne računajući Rusiju.

Rojters dodaje da privatne kompanije iz Škotske, Švedske i Nemačke, takođe nastoje da se uključe u trku lansiranja raketa sa sevropskog tla.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet