Planeta

Konflikt na relaciji NATO-Turska: Erdogan tvrdi da su SAD i Kanada uslovile izvoz dronova prijemom Švedske

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

14:35

Konflikt na relaciji NATO-Turska: Erdogan tvrdi da su SAD i Kanada uslovile izvoz dronova prijemom Švedske
Konflikt na relaciji NATO-Turska: Erdogan tvrdi da su SAD i Kanada uslovile izvoz dronova prijemom Švedske - Copyright AP Photo/Michael Varaklas

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Ergodan saopštio je da SAD i Kanada insistiraju da Ankara ratifikuje pristupanje Švedske u NATO pre nego što Kanada nastavi izvoz dronova u Tursku, prenosi Rojters, pozivajući se na lokalne medije.

Erdogan je saopštio da će, upkros uslovljavanju SAD i Kanade, budućnost nordijske države u Severnoatlantskoj alijansi biti odlučena u turskom parlamentu, kome je Erdogan poslao predlog za ratifikaciju krajem oktobra.

Turska, koja je članica NATO, zatražila je u oktobru 2021. godine da kupi Lokhid Martin Kor-16 lovce i 79 kompleta za modernizaciju svojih postojećih ratnih letelica.

Na konferenciji NATO u julu, Erdogan je signalizirao da bi Turska mogla da da zeleno svetlo Švedskoj i Kanada je pristala da se ponovo otvore pregovori o ukidanju kontrole izvoza delova dronova, uključujući i optičku opremu. 

Administracija Džozefa Bajdena podržava kupovinu dronova od 20 milijardi dolara, ali je u Kongresu bilo primedbi zbog Švedske, kao i stanja ljudskih prava u Turskoj.

"Neka SAD urade svoj deo posla"

Erdogan je takođe kazao da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da učine ono što je potrebno za prodaju F-16 kako bi završile proces za kandidaturu Švedske za NATO.

"Ako smo mi saveznici u NATO-u, onda treba da uradite svoj deo posla, istovremeno, naš parlament će doneti neophodnu odluku. Kažete da ćete učiniti korak po pitanju F-16 nakon što prođe kroz Kongres, i ja imam i parlament. Nije moguće da učinim takav korak pre nego što prođe kroz moj parlament", rekao je Erdogan novinarima na povratku iz jednodnevne posete Grčkoj, prenosi agencija Anadolija.

profimedia

 

Erdogan je potpisao protokol o pristupanju Švedske NATO-u i podneo ga parlamentu 23. oktobra. 

Odbor za spoljne poslove parlamenta je 16. novembra odložio razmatranje protokola.

Da bi se pridružila Alijansi, što je Švedska tražila nakon što je Rusija napala Ukrajinu, Stokholm mora da ima odobrenje svih sadašnjih članica NATO-a, uključujući Tursku, koja je članica NATO-a već više od 70 godina i ima drugu po veličini vojsku, posle američke, navodi turska agencija. 

Turska podstiče švedske vlasti da preduzmu konkretne korake za ublažavanje bezbednosnih zabrinutosti Ankare, posebno u pogledu podrške terorističkoj organizaciji Radnička partija Kurdistana (PKK), grupi čiji su višedecenijski napadi na Tursku odneli oko 40.000 života.

Turska nastoji da kupi od SAD najnoviji model aviona F-16 Blok 70, kao i 79 kompleta za modernizaciju za nadogradnju svojih preostalih F-16 na nivo Blok 70.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet