Planeta

Deset godina od nestanka leta MH370: Malezija se zalaže za nastavak potrage za avionom

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2024

-

15:15

Deset godina od nestanka leta MH370: Malezija se zalaže za nastavak potrage za avionom
Tanjug/AP/FL Wong - Copyright Tanjug/AP/FL Wong

veličina teksta

Aa Aa

Malezija se zalaže za obnovu potrage za avionom "Malaysia Airlines" na letu MH370, izjavio je danas ministar saobraćaja Entoni Loke, u trenutku kada se približava 10. godišnjica njegovog nestanka u jednoj od najvećih svetskih misterija vazduhoplovstva.

Loke je rekao da je američka firma za istraživanje morskog dna Ocean Infinity pozvana na razgovore o najnovijem predlogu pretrage nakon dva prethodna neuspela pokušaja.

"Malezijska vlada je posvećena potrazi (MH370) i potraga mora da se nastavi", rekao je Loke na događaju upriličenom povodom sećanja na nestanak aviona, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/FL Wong

 

Boing 777 sa 227 putnika i 12 članova posade na letu MH370, nestao je na putu od Kuala Lumpura do Pekinga 8. marta 2014. godine.

Malezijski istražitelji prvobitno nisu isključili mogućnost da je letelica namerno skrenuta sa kursa, a krhotine, za neke je potvrđeno, a za neke se veruje da su iz aviona, pojavile su se duž obale Afrike i na ostrvima u Indijskom okeanu.

Malezija je angažovala Ošen infiniti 2018. da pretraži južni deo Indijskog okeana, nudeći da plati do 70 miliona dolara ako avion bude pronađen.    

Malezija, Kina i Australija ranije su okončale neuspešnu dvogodišnju podvodnu potragu koja je koštala 130,46 miliona dolara u januaru 2017. godine.    

U avionu je bilo više od 150 kineskih putnika, a rođaci su tražili odštetu od "Malejža erlajnsa", Boinga, proizvođača motora za avione Rols Rojsa i osiguravajuće grupe Alijanc, između ostalih.

Sud u Pekingu je u novembru počeo saslušanja o odšteti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet