Planeta

Kruže razne teorije zavere o rušenju mosta u Baltimoru: Šta stručnjaci kažu o mogućnosti hakovanja i terorizma?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/03/2024

-

16:25

Kruže razne teorije zavere o rušenju mosta u Baltimoru: Šta stručnjaci kažu o mogućnosti hakovanja i terorizma?
Kruže razne teorije zavere o rušenju mosta u Baltimoru: Šta stručnjaci kažu o mogućnosti hakovanja i terorizma? - Copyright Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

Svet su juče obišli snimci tragedije u Baltimoru kada se ogromni transportni brod "Dali", pun kontejnera, zakucao u stub mosta "Frensis Skot Ki", izazvavši urušavanje cele konstrukcije. Dok su spasioci tražili nestale radnike koji su u tom trenutku popravljali kolovoz, od kojih se šest sada smatra preminulim, društvenim mrežama počele su da kruže razne teorije o sajber napadu i terorizmu.

Takođe se pojavila informacija da je brodom upravljao izvesti kapetan Sergej iz Ukrajine, na osnovu CV-a iz jednog oglasa za posao, pa su neki (pro)ruski mediji i veliki Telegram kanali to objavili kao činjenicu.

Ispostavilo se da taj podatak nigde nije potvrđen, da je pomenuti Sergej (kojem nije objavljeno prezime) bio kapetan tokom kratkog perioda pre osam godina, a da je, kako piše BBC, brodom upravljala posada iz Indije sa 22 člana.

Najdramatičniju teoriju izneo je penzionisani general Majkl Flin koji je u emisiji kontroverznog voditelja Aleksa Džonsa rekao da je možda u pitanju teroristički napad.

"Možemo li da odbacimo ideju da je ovo bio teroristički napad? To apsolutno ne možemo učiniti", rekao je on u onlajn razgovoru sa "ozloglašenim teoretičarem zavere".

Flin je takođe spekulisao da bi to mogao biti ono što Amerikanci nazivaju "black swan" (crni labud) događaj, tačnije nešto izuzetno retko, ali sa potencijalno katastrofalnim posledicama.

Jedan detalj na snimku sudara pokrenuo je nagađanja da je u pitanju sajber napad, kojim je namerno izazvana nesreća. Naime, svetla na brodu se gase dva puta pre skretanja ka nosećem stubu i udarca, što neki tumače kao hakovanje.

Ova teorija je "eksplodirala" kada je na mreži X podelio influenser Endrju Tejt.

"Svetla se ugase, a on namerno skreće prema stubu mosta. Strani agenti Amerike napadaju digitalnu infrastrukturu. Ništa nije bezbedno", napisao je on na šta je, Aleks Džons rečima: "Meni to deluje namerno. Sajber napad je verovatan. Treći svetski rat je već počeo".

Burnu reakciju u američkim medijima izazvala je i izjava predsedavajućeg Američke konzervativne unije Meta Šlapa, koji je predložio da su infrastruktura mosta i transportne službe oslabljeni tokom lokdauna za vreme pandemije. Kasnije je izneo mogućnost da je konzumacija droge mogla da dovede do nesreće.

Nadležni negiraju bilo kakvu zlu nameru

Ministar transporta savezne države Merilend Pol Videfeld rekao je odmah posle nesreće da je istraga u toku, ali da nema nikakvih indicija "zle namere".

"Ne vidimo ništa što bi se moglo povezati sa tim. Ovo je otvorena istraga, ali ništa ne pokazuje na to", dodao je Videfeld.

Šef policije Baltimora Ričard Vorli je takođe rekao da nema indikacija terorizma, sa čime se složio specijalni agent FBI Bil Delbanjo, na čelu baltimorske kancelarije te službe.

Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

 

Što se gašenja svetla tiče, guverner Merilenda Ves Mur je tokom konferencije za štampu odmah posle incidenta rekao da je posada obavestila nadležne da imaju problema sa strujom.

Naravno to nije zaustavilo spekulacije na društvenim mrežama, pa su one poprimile geopolitičku dimenziju, kriveći Izrael koji tobože kažnjava SAD zato što nisu uložile veto na rezoluciju o prekidu vatre pred SB UN. Bilo je priča i o Islamskoj državi, ali i o tzv. napadu pod lažnom zastavom (false flag).

Stručnjaci o sajber napadu: To bi bio astronomski nivo planiranja bez željenog efekta

O ovoj temi je pisao i lokalni portal The Baltimore Banner, uz procenu pomorskog i stručnjaka za sajber bezbednost Meta Teita, koji kaže da "skoro sigurno" most nije srušen u terorističkom ili sajber napadu, kao i da to nije početak Trećeg svetskog rata.

"Nema dobrog razloga da se to pretpostavlja“, rekao je ekspert za pomenuti portal.

Po njemu koordiniranje napada ovih razmera zahtevalo bi "astronomski" nivo planiranja koji verovatno ne bi imao željeni efekat, s obzirom na to da se sve odigralo na mostu sa malo saobraćaja i to usred noći.

Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

 

Iako su sajber napadi zaista problem u pomorskoj industriji, malo je verovatno da je to osnovni uzrok ovog incidenta, rekla je za The Baltimore Banner Lote van de Val, licencirani oficir na palubi, koja je na priobalnim, putničkim i tankerskim brodovima.

"Delovalo je da je singapurski teretni brod "Dali" pre udara imao problema sa motorom. Crni dim koji dolazi iz dimnjaka i svetla na brodskoj palubi ukazuju na problem sa motorom", smatra ona.

Van de Val napominje da sajber napadi ciljaju drugi deo broda, to jest kompjuterski (IT) centar. To je potpuno odvojen sistem koji posada koristi za pristup internetu. Sajber kriminalci obično ciljaju IT sistem kako bi ukrali vredne informacije koje se koriste za ucenu. Takvi problemi nisu prijavljeni na Daliju.

"Iako u (pomorskoj) industriji postoji zabrinutost da je teoretski moguće 'hakovati brod', nikada nije zabeležen primer 'sajber otmice' broda na taj način", kazala je van de Val.

Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

 

Primeri iz prošlosti ukazuju na to da bi rezultat masovnog sajber napada bio potpuno drugačiji. Tako je prošlog novembra, jedna od najvećih australijskih luka postala je žrtva niza sajber napada koji nisu doveli čak i do fizičke štete, pored toga što su na kratko srušili kompjuterske sisteme u luci.

Komentari (0)

Svet