Planeta

Nikaragva prekinula diplomatske odnose sa Ekvadorom zbog upada u Ambasadu Meksika

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2024

-

09:47

Nikaragva prekinula diplomatske odnose sa Ekvadorom zbog upada u Ambasadu Meksika
Nikaragva prekinula diplomatske odnose sa Ekvadorom zbog upada u Ambasadu Meksika - Copyright Tanjug/AP Photo/Dolores Ochoa

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Nikaragve saopštila je da je ta zemlja formalno prekinula diplomatske odnose sa Ekvadorom, ističući da je upad u meksičku ambasadu u Kitu, u Ekvadoru, flagrantno kršenje međunarodnog prava.

Četiri levičarske vlade u Latinskoj Americi - vlade Brazila, Kolumbije, Venecuele i Kube podržale su ranije u subotu Meksiko nakon što je izvršen upad u meksičku ambasadu u Ekvadoru radi hapšenja bivšeg potpredsednika Ekvadora Horhea Glasa zbog optužbi za korupciju,

Glasu su meksičke vlasti dale azil.

Brazilska vlada osudila je potez Ekvadora kao "čisto kršenje" međunarodnih normi koje zabranjuju takav napad na stranu ambasadu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Brazila.

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro je na platformi X napisao da Latinska Amerika "mora da održi u životu propise međunarodnog prava u trenutku kada varvarstvo napreduje u svetu".

Hapšenje Glasa u petak veče dovelo je do prekida odnosa Meksika i Ekvadora, a vlada meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora proglasila je neuobičajeni diplomatski upad i hapšenje "autoritarnim" činom i kršenjem međunarodnog prava i suvereniteta Meksika.

Glas, koji je dva puta osuđen za korupciju, bio je u meksičkoj ambasadi u Kitu od decembra, kada je zatražio politički azil, koji je Meksiko odobrio u petak.    

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet