Planeta

13 gorila se zarazilo koronom u zoo-vrtu u Atlanti

Komentari

Autor: Gardijan

12/09/2021

-

10:23

13 gorila se zarazilo koronom u zoo-vrtu u Atlanti
13 gorila se zarazilo koronom u zoo-vrtu u Atlanti - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U zoološkom vrtu u Atlanti, 13 gorila je testirano pozitivno na koronavirus, a njih 20 pokazuje određene simptome kovida, uključujući curenje nosa, blagi kašalj i gubitak apetita, piše Gardijan

U saopšenju objavljenom na veb stranici zoološkog vrta, isitče se da je najverovatnije vakcinisana radnica koja je imala asimptomatski oblik kovida prenela virus na životinje, iako je nosila zaštitu.

"Timovi prate stanje zaraženih gorila i nadaju se da će se životinje uskoro u potpunosti oporaviti", rekao je Sem Rivera, direktor zadužen za zdravlje životinja u Zoološkom vrtu u Atlanti.

Zoološki vrt trenutno čeka dalje rezultate od nacionalne laboratorije veterinarskih službi u Amesu.

Neke gorile primaju monoklonska antitela, a osoblje posebno prati stanje 60-godišnjeg mužjaka za kojeg se smatra da je pod najvećim rizikom od razvijanja teške kliničke slike.

Gorile tog zoološkog vrta žive na relativno malom prostoru u neposrednoj blizini jedni drugih, pa ih je gotovo nemoguće izolovati. Kad se oporave primiće vakcinu protiv koronavirusa "Zoetis" razvijenu samo za veterinarsku upotrebu.

Podsetimo, u februaru je zoološki vrt u Sad Dijegu takođe zabeležio pojavu koronavirusa među gorilama. Naime, pre nekoliko meseci njih osam se zarazilo, ali su se sve izlečile.

I dva snežna leoparda su se infiricala, ali su dobro reagovala na lečenje.

Komentari (0)

Svet