Život

Nevakcinisani leopard zaražen koronavirusom u zoo-vrtu u San Dijegu

Komentari

Autor: AP

25/07/2021

-

16:14

Nevakcinisani leopard zaražen koronavirusom u zoo-vrtu u San Dijegu
Nevakcinisani leopard zaražen koronavirusom u zoo-vrtu u San Dijegu - Copyright Tanjug Ap/San Diego Zoo Wildlife Alliance via AP

veličina teksta

Aa Aa

Snežni leopard iz zoo-vrta u San Dijagu, koji nije vakcinisan, zaražen je koronavirusom, potvrdili su čelnici ovog vrta.

Čuvari su primetili da Ramilu, devetogodišnjem mužjaku snežnog leoparda, kašlje, te da mu curi nos, a dva odvojena testa su potvrdila prisustvo koronavirusa, saopšteno je u petak.

Ramil ne pokazuje nikakve dodatne simptome, naveo je zoo-vrt, ali zato što deli prostor sa ženkom snežnog leopada, te dva amurska leoparda, osoblje sumnja da su i oni izloženi. Kao rezultat toga, životinje su izdvojene u karantin.

Nije poznato kako se Ramil zarazio, piše AP, i podseća da je u januaru grupa od osam gorila u San Dijego safari parku "zakačilo" kovid 19 od čuvara koji je bio zaražen, ali nije imao nikakve simptome.

Tanjug Ap/San Diego Zoo Wildlife Alliance via AP

 

Grupa gorila, koja se od tada oporavila, su prvi primeri zaražavanja majmuna ovim virusom. 

Slučaj je podstakao zoološki vrt da zatraži eksperimentalnu vakcinu protiv kovida 19 za životinje za hitnu upotrebu. Vakcina kompanije Zoetis, koja je nekada bila deo Fajzera, primenjena je kod vrsta sa najvećim rizikom od zaraze, uklučujući nekoliko primata i velikih mačaka.

Međutim, Ramil nije bio vakcinisan pre ovoga.

Za zaposlene ne postoji obavezna vakcinacija, ali se od nevakcinisanog osoblja traži da nosi masku sve vreme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin