Planeta

Snežni leopard Rilu uginuo zbog kovida 19

Komentari

Autor: CNN

09/01/2022

-

00:04

Snežni leopard Rilu uginuo zbog kovida 19
Snežni leopard Rilu uginuo zbog kovida 19 - Copyright Tanjug Ap/San Diego Zoo Wildlife Alliance via AP

veličina teksta

Aa Aa

Snežni leopard uginuo je nakon što se zarazio kovidom 19 u zoološkom vrtu Miler Park u Blumingtonu u Ilinoisu u SAD.

Rilu, 11-godišnji snežni leopard, borio se sa upalom pluća izazvanom kovidom 19 pre smrti, navodi se u objavi na Instagram nalogu u zoološkom vrtu Miller Park, prenosi CNN.

"Rilu je stigao u zoološki vrt u parku Miler 2011. godine iz zoološkog vrta Oklahoma Sitija. Tokom svog boravka ovde, dobio je sedam potomaka koji su sada deo Plana preživljavanja vrsta (SSP). Učinio je zoološki vrt u parku Miler jednom od vodećih institucija u svetu u proizvodnji mladunaca snežnog leoparda", ističe se u saopštenju.

Snežni leopardi su ugrožena vrsta, prema Svetskom fondu za divlje životinje. Sa procenjenom populacijom od 4.000 do 6.500, glavne pretnje njihovom opstanku su lov, gubitak staništa i klimatska kriza.

Fotograf divljih životinja Džoel Sartore, koji je napravio video snimak o Riluu, odao je počast snežnom leopardu u objavi na svom Instagram nalogu.

"Pokazalo se da su snežni leopardi izuzetno podložni ovoj bolesti i često je fatalna po njih. Ako još niste primili vakcinu, uradite to", poziva na vakcinaciju zoološki vrt.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet