Planeta

"Dan koji je promenio tok istorije": Veterani Drugog svetskog rata sutra obeležavaju iskrcavanje u Normandiji

Komentari

Autor: A. T.

05/06/2021

-

20:14

"Dan koji je promenio tok istorije": Veterani Drugog svetskog rata sutra obeležavaju iskrcavanje u Normandiji
"Dan koji je promenio tok istorije": Veterani Drugog svetskog rata sutra obeležavaju iskrcavanje u Normandiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ratni veterani koji su učestvovali u vojnoj operaciji iskrcavanja na obale Normandije u Francuskoj kako bi učestvovali u teškim borbama protiv vosjke Adolfa Hitlera organizovaće u nedelju komemoraciju. Komemoracija će simbolično da bude obeležena na dan iskrcavanja .

Ove godine svega nekoliko veterana doputovalo je u Normandiju kako bi 6. juna odali poštu svojim palim saborcima. Tim povodom postavljen je i novi memorijal u čast poginulih.

Na stubovima spomenika ugravirana su imena 22.442 britanskih muškaraca i žena koji su poginuli tokom iskrcavanja i u Borbi za Normandiju 1944. godine, prenosi AP. 

Novi spomenik odaje počast i 20.000 Francuza koji su umrli tokom borbe za oslobođenje Francuske od Nemaca. 

Velika Britanija je jedina od saveznika i učesnika iskrcavanja koja nije imala svoj spomenik u Normandiji. 

Jedan od američkih veterana kazao je da stanovnici Normandije nisu zaboravili solidarnost i požrtvovanje koje su im pokazali saveznici. 

"U Francuskoj ljudi pamte ove ljude, u srcu su im i ne zaboravljaju šta su uradili za njih i mislim da to Francuzi nikada neće zaboraviti", kaže Čarls Norman Šej.

Svake godine se tokom obeležavanja organizuje i parada vojnih džipova, ali je prošle godine sve moralo da bude otkazano zbog pandemije koronavirusa. 

profimedia

 

Tačno 77 godina kasnije operacija iskrcavanja u Normandiju ima veliki istorijski značaj, to ne samo da je bila najveće pomorsko iskrcavanje na obalu, već je bio početak kraja Drugog svetskog rata. 

Komentari (0)

Svet