Planeta

Policija prisluškivala zvaničnike bliske Netanjahuu? Pokrenuta istraga

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2022

-

12:18

Policija prisluškivala zvaničnike bliske Netanjahuu? Pokrenuta istraga
Policija prisluškivala zvaničnike bliske Netanjahuu? Pokrenuta istraga - Copyright Tanjug/Amit Shabi/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Najviši izraelski policijski zvaničnik i najmanje troje ministara pozvali su danas na sprovođenje nezavisne istrage, nakon što su jedne novine objavile da je policija nezakonito koristila špijunski softver protiv zvaničnika bliskih bivšem premijeru Benjaminu Netanjahuu.

Alatka "Pegaz" za hakovanje mobilnih telefona koju je razvila izraelska kompanija NSO Grup, korišćena je za "sticanje obaveštajnih podataka čak i pre nego što je pokrenuta bilo kakva istraga i bez sudskih naloga", preneo je dnevni list "Calcalist" u svom izveštaju, a prenosi agencija Rojters.

Među "metama" su bili sin i dva pomoćnika Netanjahua, kojem se trenutno sudi po optužbama za korupciju, kao i, u odvojenom slučaju, dvojica bivših zvaničnika koji su bili osumnjičeni za odavanje informacijama novinarima, navodi taj list.

Advokati Netanjahua, koji negira da je počinio bilo kakvo krivično delo, odmah su pozvali da se postupak protiv njega obustavi do pojašnjenja izveštaja "Calcalist-a".

Komesar policije Kobi Šabtai zatražio je od vlade da naredi osnivanje spoljne istražne komisije kako bi se "povratilo poverenje javnosti u izraelsku policiju".

Izraelska policija je i ranije sprovodila interne istrage i odgovarala na pitanja pred parlamentarnim nadzornim panelima, otkako je "Calcalist" prošlog meseca izvestio da su policijski istražitelji koristili "Pegaz" protiv izraelskih građana, a ponekad i bez naloga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet