Planeta

Egipatske vlasti zaplenile teretni brod koji je blokirao Suecki kanal

Komentari

Autor: AP

12/05/2021

-

14:39

Egipatske vlasti zaplenile teretni brod koji je blokirao Suecki kanal
Egipatske vlasti zaplenile teretni brod koji je blokirao Suecki kanal - Copyright EPA/ SUEZ CANAL AUTHORITY /HO

veličina teksta

Aa Aa

Brod koji se prošlog meseca preprečio, zaglavio u plićaku i blokirao Suecki kanal stvorio je velika kašnjenja transporta robe širom sveta. To je bio povod da vlasti Egipta odluče da ga zaplene dok se ne utvrdi ko će da plati odštetu.

Teretni brod „Ever given” koji je plovio pod zastavom Paname, neće moći da napusti Egipat sve dok se ne reši problem plaćanja odštete, izjavili su juče iz uprave Sueckog kanala.

Vlasnik broda, japanska kompanija „Šoeji Kišen Kaiša“ još se nije oglasila.

General-potpukovnik Osama Rabi izjavio je za Egipatsku televiziju da vlasnici broda ne žele da plate odštetu i da je zbog toga plovilo zvanično zaplenjeno.

U zvaničnim izjavama rečeno je da uprava Egipatskog kanala zahteva oko 916 miliona dolara na ime odštete. U tu cenu su uračunati troškovi izvlačenja, privremene blokade kanala I izgubljenog novca koji bi bio naplaćen za prolazak za nedelju dana koliko je kanal bio blokiran.

Brod dug 400 metara 23. marta je prolazio kanalom dok je nosio teret iz Azije u Evropu, u jednom trenutku se nasukao i zabio u obalu u blizini grada Suec.  

Šest dana kasnije spasilački timovi su uspeli da pokrenu brod i reše krizu koja je blokirala jedan od najbitnijih kanala na svetu. Za to vreme strahovalo se koliko će novonastala kriza da potraje i koliki će da budu troškovi u gubici ostalih prevoznika koji nisu mogli da prevezu svoje tovare robe u doba kada je koronavirus napravio dovoljno problema širom sveta.

Kao uzrok incidenta navode se neprilagođena brzina plovila i jak vetar koji je duvao tokom peščane oluje.

Zvanični podaci istrage koju su pokrenule egipatske vlasti očekuju se sutra.

Nalog za zaplenu broda izdat je u ponedeljak.

Egipat je takođe, najavio planove proširenja i produbljenja dela plovnog puta Sueckog kanala.

Oko 10 odsto svetske trgovine obavlja se brodovima koji svakodnevno prolaze kroz Suecki kanal, dok se procenjuje da svake godine ovim kanalom prođe oko 19.000 teretnih brodova.

Komentari (0)

Svet