Planeta

Razbijanje protesta koji parališu Kanadu: Uhapšeno 170 ljudi, policija lomila stakla na vozilima da ih odvuče sa puta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Jutarnji

20/02/2022

-

18:51

Razbijanje protesta koji parališu Kanadu: Uhapšeno 170 ljudi, policija lomila stakla na vozilima da ih odvuče sa puta
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kanadska policija razbila je stakla na napuštenim vozilima u centru prestonice kako bi ih odvukla sa puta, dok su gradski radnici čistili smeće na ulicama Otave, koja je bila paralisana parkiranim vozilima i logorovanjem na ulicama više od tri nedelje, a sve u znak protesta protiv mera ograničenja uvedenih protiv koronavirusa.

Policija je uhapsila 170 osoba i odvukla 53 vozila, otkako je u petak ujutru počela s naporima da razbije protest koji je premijera Džastina Trudoa primorao da uvede vanredno stanje, prenosi agencija Rojters.

profimedia

 

Policija je juče upotrebila biber sprej i šok bombe kako bi isterala uporne demonstrante koji su ostali, očistivši većinu prostora ispred parlamenta i pored kancelarije premijera.

Grupice najupornijih demonstranata i dalje su, međutim, ostale.

Neki od juče uhapšenih nosili su pancire, a u torbama i vozilima imali su dimne bombe i druga pirotehnička sredstava, saopštila je policija.

"Ova operacija ide dalje. Nije gotova i trebaće više vremena dok ne postignemo svoje ciljeve", rekao je u subotu privremeni načelnik policije Otave Stiv Bel.

Tanjug/AP/Adrian Wyld/The Canadian Press

 

Protesti protiv obavezne vakcinacije prerasli u protest protiv Trudoa

Podsećamo, demonstranti su u početku želeli ukidanje obavezne vakcinacije protiv koronavirusa za prelazak granice za vozače kamiona, ali se blokada pretvorila u demonstracije protiv Džastina Trudoa i vlade.

Stiv Bel je istakao da će policija "aktivno nastojati da identifikuje izgrednike i nastaviće sa finansijskim sankcijama i kaznenim merama" i dodao da će istraga trajati mesecima".

"Policija se probija ulicama metodično i odgovorno. Ovo je ohrabrujuće, ali posao još nije završen", rekao je u juče ministar javne bezbednosti Marko Mendičino.

Tanjug/AP/Adrian Wyld/The Canadian Press

 

"Demonstranti  koje je policija snimila, odgovaraće", rekao je Bel.

Inače, Kanada od početka pandemije spada u države s najrigoroznijim pandemijskim pravilima, a iako je Trudo demonstrante u Otavi pre nego što je njihov "Konvoj slobode" došao u grad nazvao "nebitnom manjinom", njihove demonstracije su počele značajno da menjaju javno mnjenje, dok je deo provincija  krenuo sa značajnim ublažavanjem mjera.

Trudo uveo ovlašćenja za vanredne situacije

Kanadski premijer Džastin Trudo pre pet dana je aktivirao ovlašćenja za vanredne situacije da bi ugušio proteste vozača kamiona i drugih koji su paralisali prestonicu Otavu i blokirali granične prelaze zbog kovid ograničenja.

Tanjug/AP/Adrian Wyld/The Canadian Press

 

Pozivajući se na kanadski zakon o vanrednim situacijama, koji saveznoj Vladi daje široka ovlašćenja da uspostavi red, Trudo je isključio upotrebu vojske, preneo je AP.

On je izneo uveravanja da će hitne mere "biti vremenski ograničene, geografski ciljane, kao i razumne i proporcionalne pretnjama na koje treba da odgovore".

"Ove blokade su nezakonite, a ako još uvek učestvujete, vreme je da idete kući", izjavio je Trudo nakon virtuelnog sastanka sa liderima provincija u zemlji.

Tanjug/AP/Adrian Wyld/The Canadian Press

 

Trudo je, kako se tumači, preduzeo i korak bez presedana, najavljujući zamrzavanje ličnih bankovnih računa demonstranata koji se protive epidemiološkim merama povezanim sa kovidom-19. On se pozvao na Zakon o vanrednim situacijama, navodeći da će opseg ovih mera biti “vremenski ograničen”, “razuman i proporcionalan” i da neće biti raspoređena vojska, prenosi BBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet