Fokus

Uhapšeno dvoje organizatora protesta kamiondžija u Kanadi koji su blokirali ulice Otave

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2022

-

09:08

Uhapšeno dvoje organizatora protesta kamiondžija u Kanadi koji su blokirali ulice Otave
Tanjug/AP/Nathan Denette/The Canadian Press - Copyright Tanjug/AP/Nathan Denette/The Canadian Press

veličina teksta

Aa Aa

Kanadska policija uhapsila je dvoje organizatora protesta kamiondžija koji su juče zakrčili ulice Otave, nakon što su zvanične vlasti upozorile da je neizbežno okončanje gotovo tronedeljnog protesta protiv epidemioloških mera.

Puni autobusi policije stigli su u četvrtak blizu zgrade parlamenta u Otavi, a radnici su postavili dodatne zaštitne ograde oko vladinih zgrada, prenosi agencija AP.

Policija je preduzela i nove mere za zatvaranje većeg dela centra grada kako bi sprečila mogućnost da neki pojedinci možda priteknu u pomoć demonstrantima.

Tanjug/AP/Nathan Denette/The Canadian Press

 

"Akcija je neizbežna. Apsolutno smo posvećeni okončanju ovih nezakonitih demontracija", izjavio je privremeni šef policije Otave Stiv Bel, navodeći da je policija uhapsila organizatore protesta Tamaru Lič i Krisa Barbera u okolini zgrade parlamenta.

Otava je poslednje uporište pokreta nazvanog "Konvoj slobode" nakon nedavno okončanih demonstracija i blokada koje su zatvorile granične prelaze prema SAD, nanele ekonomsku štetu obema zemljama i stvorile političku krizu za kanadskog premijera Džastina Trudoa.

Tanjug/AP/Nathan Denette/The Canadian Press

 

Takvi protesti su inspirisali slične konvoje u Francuskoj, na Novom Zelandu i u Holandiji.

"Krajnje je vreme da ove ilegalne i opasne aktivnosti prestanu”, izjavio je premijer Trudo u parlamentu, nedaleko od mesta gde je bilo parkirano više od 300 kamiona.

"Oni su pretnja našoj ekonomiji i našem odnosu sa trgovinskim partnerima. Oni su pretnja po javnu bezbednost”, naglasio je kanadski premijer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet