Fokus

Blokada Otave traje već tri nedelje, policija hapsi demonstrante u Kanadi

Komentari

Autor: FoNet

18/02/2022

-

20:50

Blokada Otave traje već tri nedelje, policija hapsi demonstrante u Kanadi
Tanjug/AP/Justin Tang - Copyright Tanjug/AP/Justin Tang

veličina teksta

Aa Aa

Kanadska policija počela je u petak da hapsi demonstrante, u pokušaju da okonča saobraćajnu blokadu glavnog grada Otave koja traje već tri nedelje, a koju su izazvale stotine kamiondžija ogorčeni zbog restrikcija uvedenih da bi se sprečilo širenje kovid-19.

Policajci su išli od jednog do drugog kamiona, prikolice i drugih vozila parkiranih na ulicama Otave, javlja Asošiejted pres.

Neki demonstranti su se sami predali i odvedeni su u pritvor, saopštila je policija. Neki su odvedeni u lisicama. Jedna uhapšena osoba nosila je transparent koji je glasio: "Uvedite obavezu slobode."

Mnogi od demonstranata se i dalje opiru.

 

"Sloboda nikada nije bila besplatna. Pa šta ako nas stavljaju u lisice i vode u zatvor?", pitao je kamiondžija Kevin Homand iz Montreala.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), policija je načinila prvi korak da okonča kamiondžijsku "okupaciju" Otave u četvrtak uveče, kada je uhapsila dvojicu glavnih lidera protesta. Takođe je zatvorila veći deo centra grada da bi sprečila da ljudi iz drugih mesta dolaze u pomoć demonstrantima iz takozvanog "konvoja slobode".

Prestonica je bila poslednje uporište protesta posle tri nedelje demonstracija i blokada koje su zatvorile granične prelaze sa SAD, nanele ekonomsku štetu obema zemljama, i stvorile političku krizu za premijera Džastina Trudoa.

Demonstracije vozača kamiona, prikolica i pokretnih kuća širom zemlje prvo su se fokusirale na zahteve za obaveznu vakcinaciju kamiondžija koji ulaze u zemlju, da bi zatim prerasle u širi napad na pandemijske mere koje je uvela Trudoova vlada. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet