Zdravlje

Lekovi protiv korone: Koliko ih je u upotrebi i na testiranju i kako funkcionišu

Komentari

Autor: Tara Tomović

12/09/2021

-

09:07

Lekovi protiv korone: Koliko ih je u upotrebi i na testiranju i kako funkcionišu
Lekovi protiv Covid-19 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici širom sveta saglasni su da je vakcinacija najefikasniji način brobe protiv koronavirusa. Sa razvojem vakcina i podsticanjem vakcinacije širom sveta, razvijaju se i lekovi protiv korone. Naime, uporedo sa distribucijom vakcina protiv koronavirusa širom sveta, testira i veliki broj lekova za ljude koji su se zarazili koronavirusom ili iz nekog razloga nisu u mogućnosti da se imunizuju.

Dok su u 2020. godini najviše obećavali redemsivir i hidroksihlorokin, nekoliko meseci kasnije situacija se okrenula i u žižu javnosti došli su drugi lekovi. Mnogi od njih su lekovi koji postoje odavno, ali se sada testira njihova efikasnost u lečenju kovida 19.

Regeneron

Kompanija Regeneron razvila je intravensku infuziju dve vrste antitela kloniranih u laboratoriji, koja je dizajnirana da se veže za virus SARS-CoV-2 i spreči ga da inficira ćelije i umnoži se.

Lečenje monoklonskim antitelima namenjeno je pacijentima koji nisu uspeli da stvore sopstvena prirodna antitela za borbu protiv virusa i koji imaju simptome.

Nakon ispitivanja na skoro 10.000 pacijenata, istraživači su došli do rezultata da bi ovaj lek mogao pomoći svakom trećem teško obolelom od kovida 19 i potencijalno spasiti šestoro od 100 ljudi koji ispunjavaju uslove da ga prime.

U julu ove godine je Američka agencija za lekove (FDA) odobrila monoklonsko lečenje antitelima za hitnu upotrebu, kod onih sa blagim do umerenim simptomima kovida, starijih od 12 godina koji nisu primljeni u bolnicu i imaju visok rizik od razvijanja teže slike.

U avgustu je Agencija revidirala odobrenje za hitnu upotrebu i rekla da se terapija sada može koristiti nakon što je osoba visokog rizika bila izložena virusu.

FDA je bila vrlo jasna da se terapija ne sme koristiti kao mera predostrožnosti pre izlaganja kovidu. U tom saopštenju, FDA posebno ističe da lečenje monoklonskim antitelima nakon izlaganja "nije zamena za vakcinaciju protiv kovida 19".

Na mestima poput Teksasa i Floride, guverneri su postavili posebne stanice na kojima oboleli mogu primiti monoklinska. Štaviše, guverner Floride Ron DeSantis održao je prošle srede konferenciju za novinare u kojoj je reklamirao terapiju i držao transparent na kojem je pisalo "rani tretman spasava živote".

Vrlo sličnu izjavu dao je i dr Entoni Fauči tokom konferencije za novinare u Beloj kući, rekavši da su klinička ispitivanja pokazala da "rano lečenje monoklinskim antitelima može smanjiti rizik od hospitalizacije ili smrti od kovida za 70 do 85 odsto".

Tretman se daje zajedno sa deksametazonom, a dostupan je i u Srbiji.

Tocilizumab i sarilumab

Lekovi za artritis tocilizumab i sarilumab smanjuju rizik od smrti i potrebu za respiratorom među hospitalizovanim pacijentima od kovida, rezultati su istraživanja nad skoro 11.000 pacijenata objavljeni početkom jula u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Tocilizumab i sarilumab umanjuju upalu koja kod pacijenata obolelih od kovida može preći u citokinsku oluju.

profimedia

 

Upravo je ova studija podstakla Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da preporuči upotrebu ovih lekova, poznatijih kao inhibitori IL-6, pored kortikosteroida pacijentima sa teškim kovidom.

Međutim, prethodna istraživanja o tome da li inhibitori IL-6 mogu biti korisni protiv težeg oblika kovida, imala su različite rezultate o njegovoj efikasnosti što je navelo SZO da koordinira novu studiju koja je kombinovala podatke iz 27 ispitivanja sprovedenih u 28 zemalja.

Tretmani sarilumabom koji se daju putem infuzije ili injekcije, trenutno se preporčuju za upotrebu zajedno sa kortikosteroidima kod teških pacijenata u Velikoj Britaniji. SAD preporučuju tocilizumab u kombinaciji sa steroidima.

SZO testira tri leka

Velika Britanija ima veliko ispitivanje lekova protiv kovida 19 pod nazivom "Recovery", dok je u SAD u toku ACTIV program. Međutim, najveće je ispitivanje Svetske zdravstvene organizacije koje se od nedavno proširilo. Istraživanje "Solidarity PLUS" ima za cilj da testira još tri potencijalna tretmana u ispitivanju koje će uključiti hiljade zasebnih istraživanja u vipe od 600 bolnica u 51 zemlje, što je za 16 zemalja više od prve faze ispitivanja.

Lekove - artesunat, imatinib i inflikimab odabralo je nezavisno stručno telo zbog njihovog potencijala u smanjenju rizika od smrti kod hospitalizovanih pacijenata.

Artesunat je derivat artemisinina, antimalarijskog leka ekstraktovanog iz biljke Artemisia annua, ali su njegova protivupalna svojstva privukla interesovanje panela stručnjaka SZO. Lek se primenjuje intravenozno sedam dana.

Hvaljen kao čudotvoran lek protiv raka, lansiran 2008. godine, Novartisov Gleevec (imatinib), inhibitor tirozin kinaze malih molekula, mogao bi pomoći pacijentima sa kovidom zbog svoje sposobnosti da zaustavi curenje plućnih kapilara. Imatinib je najpogodniji od ova tri leka, jer se daje oralno jednom dnevno tokom 14 dana.

Treći lek kompanije Johnson&Johnson Recimade (infliksimab) koristi se za lečenje autoimunih inflamatornih stanja više od 20 godina, uključujući Hronovu bolest i reumatoidni artristis. Primenjivaće se intravenski u jednoj dozi.

Kao i do sada, program SZO "Solidarity plus" će tokom studije imati mogućnost da doda nove lekove i odbaci sve za koje se pokaže da su neefikasni.

profimedia

 

Prošle godine, SZO je objavila da su četiri leka testirana u ispitivanju "Solidarity", koji su hvaljeni kao efikasni tretmani kod teških kliničkih slika kovida 19 - remdesivir, hidroksihlorokin, lopinavir/ritonavir i interferon. Međutim, istraživanja su otkrila da imaju mali ili nikakav efekat na hospitalizovane pacijente.

Komentari (0)

Magazin