Zdravlje

Koji novi lekovi protiv kovida su najavljeni u Srbiji i kojim pacijentima će biti namenjeni

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

19/10/2021

-

21:06

Koji novi lekovi protiv kovida su najavljeni u Srbiji i kojim pacijentima će biti namenjeni
Koji novi lekovi protiv kovida su najavljeni u Srbiji i kojim pacijentima će biti namenjeni - Copyright Tanjug/AP/Denis Grishkin, Moscow News Agency

veličina teksta

Aa Aa

Glavno oružje u bobi protiv virusa korona su vakcine i Srbija ih ima u dovoljnim količinama od četiri proizvođača – Fajzer, Sputnjik Ve, Sinofarm i AstraZeneka. "Arsenalu oružja" u toj borbi pridodati su i najsavremeniji lekovi koji se koriste za lečenje kovida.

Međutim, lekari upozoravaju da u ratu sa virusom lekovi ne mogu da zamene vakcinaciju, da je vakcinacija preventiva i sprečava nastanak bolesti, širenje virusa i što je najvažnije njegove mutacije.

"Lekovi su važni u borbi sa kovidom da smanje smrtnost, ali neće sprečiti obolevanje. Jedino rešenje je u preventivi, da se smanji obolevanje, a to se postiže vakcinacijom. Lekovi su za lečenje već obolelih", ističe za Euronews Srbija epidemiolog Radmilo Petrović.

Upozorava da kod velikog broja izlečenih pacijenata kovid ostavlja trajne posledice na organizam, smanjuje radnu sposobnost.

"Nije lek rešenje, već vakcina. On jeste važan da se smanji smrtnost, ali ne da reši problem pandemije ili epidemije", naglasio je on.

Lekovi, pa i oni najsavremeni, tu su samo za gašenje požara. Koji su se do sada koristili i koji su novi?

Sotrovimab

Srbija je obezbedila savremeni lek "sotrovimab" koji će u jednoj dozi ambulantno biti primenjivan kod kovid pacijenata u prvih 10 dana zaražavanja. Primenjivaće se kod pacijenata koji imaju visoke faktore rizika da se razvije teška forma bolesti.

Lek se daje ambulantno, u obliku infuzije, jedanput i pokazao je izuzetno visoku efikasnost i bezbednost. Preporučila ga je i Svetska zdravstvena organizacija (SZO), a nalazi se i u američkom protokolu za lečenje.

Lek je iz grupe neutrališućih antitela, u koju spadaju "regeneron" i "bamlanivimab" koji su obezbeđeni pre nekoliko meseci.

Molnupiravir

Srbija je potpisala i ugovor i sa MSD kompanijom za nabavku najnovijeg leka protiv kovida -19 "molnupiravir" koji smanjuje rizik od komplikacija, bolničkog lečenja ili smrtnog ishoda za gotovo 50 odsto.

Molnupiravir treba da služi kao oralna antivirusna terapija za lečenje blage i umerene kovid infekcije kod odraslih.

Direktor MSD za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Crnu Goru Nebojša Škuljec rekao je da lečenje pacijenata u ranoj fazi može preokrenuti tok pandemije.

MSD je saopštio da je počeo proizvodnju leka na sopstveni rizik, odnosno bez prethodnih regulatornih odobrenja, ali i da očekuje da do kraja godine proizvede 10 miliona terapijskih protokola, kao i povećanje proizvodnje tokom 2022.

profimedia

 

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić navela je za Tanjug da je lek u kliničkim studijama pokazao izuzetne rezultate.

Dodala je da treba da se registruje do kraja godine kod američke, a zatim i evropske agencije.

"Odmah nakon registracije, zemlje koje su potpisale ugovor dobiće ovaj lek. Zemlje koje su potpisale ugovore su se obezbedile ne samo prve da dobiju lek, nego da dobiju i količine koje su potrebne za građane", rekla je Radojević Škodrić.

Škodrić je navela da se pregovara i sa Fajzerom za lek koji je u kliničkoj studiji pokazao visoke rezultate.

"Čim se završi klinička studija biće dostupno potpisivanje ugovora", rekla je ona.

"Bamlanivimab" i "regeneron"

Od marta, odnosno aprila ove godine u Srbiji su dostupna dva najnovija leka "bamlanivimab" i "regeneron" iz grupe neutrališućih monoklonskih antitela za lečenje kovida 19.

Ovi se lekovi primenjuju u prvih deset dana od pojave simptoma i predstavljaju šansu da se infekcija zaustavi u ranoj fazi bolesti.

Oba leka deluju na isti način: sastoje se od antitela koja se vezuju za virus korona tamo gde se on svojim "pipcima" priljubljuje uz ljudsku ćeliju i tako sprečavaju prodor virusa u ćeliju.

Američka farmaceutska kompanija Regeneron tvrdi da njihov lek, koji ima dve vrste antitela, pomaže u opterećenju organizma virusom i dovodi do bržeg jenjavanja simptoma. Najveća prednost je u tome što povećava mogućnost da makar jedno od dva sadržana anatitela ima očekivani učinak.

S druge strane, lek "bamlanivimab" farmaceutske kuće Ely Lilly sadrži samo jednu vrstu antitela.

Ko sme da koristi ova dva leka?

Neke od ova dva leka mogu da koriste svi stariji od 12 godina koji su u riziku da razviju težu kliničku sliku, navodi se u saopštenju američke Agencije za lekove (FDA).

Firma Regeneron navodi da najbolje rezultate imaju zaraženi koji još nisu razvili sopstvena antitela na virus. 

U Nemačkoj je predviđeno da lek dobiju prvo oni pacijenti kod kojih postoji rizik od teške kliničke slike ili čiji imuni sistem nije u stanju da razvije dovoljno antitela.

Koji od dva preparata će dobiti pacijenti odlučuju lekari prema izgledu kliničke slike obolelog od kovida.

"Favipiravir", "remdesivir", "tocilizumab"

Republički fond za zdravstveno osiguranje još je u oktobru prošle godine nabavio specifične lekove koji su korišteni u lečenju kovida "favipiravir", "remdesivir", "tocilizumab". 

Lek "remdesivir" je  antivirusni lek koji se primenjivao za lečenje ebole, a u epidemiji virusa korona ima svoju novu ulogu i u lečenju kovida.

Ti lekovi se u oktobru prošle godine ušli u protokol lečenja i svaki od njih se primenjuje u odredjenim fazama bolesti i odredjenom trenutku.

Iz tog razloga je potrebno stručno mišljenje specijalista pre nego što se lek uvede u terapiju, jer nije svaki lek za svakog pacijente i svaku fazu bolesti.

Komentari (0)

Magazin