Noviteti

Institut Batut: Pušenje i dalje najveći rizik po zdravlje u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2021

-

14:43

Institut Batut: Pušenje i dalje najveći rizik po zdravlje u Srbiji
Institut za javno zdravlje Srbije Batut - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je upotreba duvana već dugi niz godina jedan od najzastupljenijih faktora rizika po zdravlje, potvrdili su rezultati istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Prema podacima objavljenim u najnovijem Zdravstveno statističkom godišnjaku Srbije za 2020. godinu, skoro 40 odsto stanovnika Srbije uzrasta 15 i više godina ima naviku stalnog ili povremenog pušenja. Nešto veći procenat pušača je među muškarcima - 34 odsto nego kod žena - 30 procenata.

Naviku svakodnevnog pušenja cigareta, cigara ili duvana za lulu ima svaki četvrti stanovnik Srbije ili  27,1 odsto.

Prema Istraživanju svaki cetvrti pušač (24,3 odsto) pokušao je da ostavi pušenje, a svaki drugi pušač (58,6 odsto) zabrinut je za sopstveno zdravlje zbog štetnih posledica pušenja. Samo 30 odsto pušača dobilo je savet od zdravstvenog radnika da prestane da puši.

Što se tiče alkohola, rezultati Istraživanja pokazali su da u Srbiji nešto više od polovine stananovništva (50,7 odsto) ne konzumira alkohol.

U populaciji mladih 15-19 godina 52,7 odsto nije konzumiralo alkohol, značajno više devojaka (57,2 odsto) nego mladića (48,1 odsto).

Svakodnevno pije 3,1 odsto stanovništva što predstavlja smanjenje u odnosu na 2013. (4,7 odsto). Navika svakodnevnog konzumiranja alkohola najviše je zastupljena među najniže obrazovanom i vangradskom populacijom.

Zabrinjava podatak da je svaki šesti adolescent uzrasta 15-19 godina najmanje jednom mesečno konzumirao više od šest alkoholnih pića tokom jedne prilike, bez razlike u odnosu na pol, navodi se u izveštaju.

Zanimljiv je podatak da je barem jednom mesečno više od šest pića u jednoj prilici popilo 15,1 odsto muškaraca i 4,1 odsto žena, odnosno ukupno 9,2 odsto stanovništva.

To je, prema dostupnim podacima, niži procenat od proseka EU koji iznosi 14,8 odsto.

U toj statistici neslavnoj statistici prvo mesto zauzimaju Norvežani (73,4 odsto), Danci (28,7 odsto), Nemci (25,4 odsto) i Rumuni(23,9 dodsto). Manje od nas piju Mađari, Grci, Španci i Italijani.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Zdravlje