Zdravlje

Komitet SZO smatra da bi tehnologija za lečenje teških bolesti trebalo da se deli siromašnijim državama

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2021

-

17:36

Komitet SZO smatra da bi tehnologija za lečenje teških bolesti trebalo da se deli siromašnijim državama
Komitet SZO smatra da bi tehnologija za lečenje teških bolesti trebalo da se deli siromašnijim državama - Copyright EPA/Sergio Adrian Angeles

veličina teksta

Aa Aa

Komitet Svetske zdravstvene organizacije (SZO) saopštio je danas da bi tehnologije za uređivanje ljudskog genoma za lečenje teških bolesti trebalo da se dele velikodušnije, kako bi se siromašnim nacijama omogućilo da imaju koristi od ove naučne oblasti.

"SZO bi trebalo da sarađuje sa drugima kako bi podstakla relevantne nosioce patenata da pomognu u obezbeđivanju jednakog pristupa intervencijama uređivanja ljudskog genoma", navodi se u izveštaju 18-članog odbora, a prenosi agencija Rojters.

Od komiteta osnovanog krajem 2018. godine nakon što je jedan kineski naučnik uspeo da modifikuje DNK blizanaca kako bi bili otporni na HIV, zahtevano je da uputi svoju preporuku o nacionalnim i međunarodnim mehanizmima upravljanja tehnologijama za uređivanje ljudskog genoma.

Podržavajući aktuelni stav SZO, Komitet se u izveštaju snažno usprotivio modifikacijama genetskog koda kod ljudi koje bi se mogle preneti na buduće generacije.

"Niko pri zdravoj pameti ne bi trebalo da razmišlja da to radi, jer tehnike jednostavno nisu dovoljno sigurne ili efikasne", rekao je Robin Lauel Badž iz britanskog Instituta Fransis Krik.

Preporuka za vas

SZO o vakcinama koje izazivaju upalu srca: Koristi nadmašuju veoma male rizike
Laboratorija u Vuhanu ponovo u fokusu posle izjave SZO: Organizacija apelovala da se ne vrše "opasni eksperimenti sa virusima"

Komentari (0)

Magazin