Zdravlje

FDA: Nema dokaza da je uzimanje lekova za mršavljenje povezano sa suicidalnim mislima

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2024

-

23:57

FDA: Nema dokaza da je uzimanje lekova za mršavljenje povezano sa suicidalnim mislima
Lekar - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američka administracija za hranu i lekove (FDA) saopštila je da preliminarna studija nije pronašla dokaze da su lekovi za mršavljenje, kao što je "Vegovi" kompanije "Novo Nordisk", povezani sa samoubilačkim mislima i da će agencija nastaviti to dalje da proučava.

Ipak, FDA koja je navela samoubilačke misli kao potencijalni bezbednosni problem za takve lekove, rekla je da ne može definitivno da isključi da ipak postoji mali rizik, jer za sada ima ograničene dostupne podatke, preneo je Glas Amerike.

"Zepbaund" i "Vegovi" pripadaju klasi lekova poznatih kao GLP-1 agonisti, koji su prvobitno namenjeni za dijabetes tipa 2. 

Pored toga što pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi, izazivaju osećaj sitosti.

Ideja o upozorenjima u vezi sa idejama o samoubistvu sa tretmanima za mršavljenje dolazi iz starijih studija o lekovima koji su delovali drugačije od GLP-1, rekao je dr Robert Kušner, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Fajnberg.

"To je neka vrsta starog znanja koje se sada primenjuje na sve lekove za gojaznost", rekao je Kušner.

Velika američka studija prošle nedelje nije pronašla dokaze da je uzimanje "Ozempika" ili "Vegovija" povezano sa povećanjem samoubilačkih misli.

Zabrinutost zbog izveštaja o samoubilačkim mislima povezanim sa semaglutidom, aktivnim sastojkom u lekovima "Vegovi" i "Ozempik", pokrenula je istragu Evropske agencije za lekove prošle godine. 

Evropski regulator je u decembru zatražio više informacija od Novo Nordiska.

FDA je saopštila da njena višemesečna evaluacija kliničkih istraživnja, kao i kontrolni FDA sistem za izveštavanje o neželjenim događajima, pod nazivom FAERS, ne pokazuju jasnu vezu između lekova i suicidalnih misli ili pokušaja.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin