Zdravlje

SZO poziva na oprez prilikom ukidanja restriktivnih mera

Komentari

Autor: FoNet

07/07/2021

-

23:49

SZO poziva na oprez prilikom ukidanja restriktivnih mera
SZO poziva na oprez prilikom ukidanja restriktivnih mera - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je danas na "maksimalni oprez" sve države koje razmišljaju o ukidanju restriktivnih epidemioloških mera i upozorila da visoke stope vakcinacije neće zaustaviti sve veći prenos koronavirusa.

Šef Odeljenja SZO za vanredne situacije Majkl Rajan izjavio je na konferenciji za medije da zemlje sada ukidaju restrikcije na ovaj ili onaj način u nadi da će postići balans između povratka u normalnost i potrebe da kontrolišu virus kroz pojačanu vakcinaciju.

Transmisija će se povećati kada se otvorite, jer nisu svi vakcinisani, a i ostaje neizvesnost oko toga koliko će vakcinacija suzbiti transmisiju, kazao je Rajan, prenosi Slobodna Evropa. Molili bismo vlade da u ovom trenutku budu veoma oprezne i da se otvore vrlo pažljivo, da ne bi izgubile napredak koji su ostvarile, dodao je.

Marija Van Kerkhove, koja je u SZO zadužena za praćenje pandemije kovida, kazala je da nekoliko faktora podstiče transmisiju – ponašanje korona virusa i njegovih varijanti, ukidanje mere fizičke distance i nejednaka i neravopravna distribucija vakcina.

Virus nam upravo sada pokazuje da se razvija i to nije teoretski, kazala je. U protekloj sedmici broj novih slučajeva korona virusa u Evropi je uvećan za 30 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Podaci SZO pokazuju da je na globalnom nivou u poslednje dve sedmice došlo do blagog porasta broja novozaraženih, nakon pada broja slučajeva sedam uzastopnih nedelja.
 

Komentari (0)

Magazin