Agrobiznis

Broj goveda u EU opada petu godinu zaredom, koji su glavni razlozi?

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2023

-

15:25

Broj goveda u EU opada petu godinu zaredom, koji su glavni razlozi?
Broj goveda u EU opada petu godinu zaredom, koji su glavni razlozi? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Broj goveda u Evropskoj uniji opada petu godinu zaredom, a razlog su visoki troškovi proizvodnje, pad cene mleka, kao i novi propisi koji otežavaju opstanak farmi koje se bave uzgojem mlečnih krava ili tovljenika.

Evropska komisija u izveštaju o tržišnim izgledima veruje da će se ovakav trend nastaviti i sledeće godine, objavio je portal Nezavisne novine.

Kako navode, pred ovim sektorom su zahevi koji menjanju način poslovanja, sprečavaju ulaganja i ograničavaju mogućnost prodaje. 

Iako je zabeležen oporavak izvoza goveda, posebno u Tursku u 2022. godini, analitičari očekuju da će u budućnosti zakonodavstvo EU o dobrobiti i transportu živih životinja značajno ograničiti izvoz žive stoke.

Cene govedine će i dalje biti visoke, jer se očekuje dalji pad brojnosti stada, a to znači da će biti manji broj zaklanih grla.

Prema procenama Komisije, proizvodnja govedine će 2023. godine opasti petu godinu zaredom. U prvoj polovini 2023. godine broj zaklanih grla je u EU pao za 3,8 odsto, a za celu godinu se očekuje pad od skoro dva posto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis