Agrobiznis

Nedimović o podsticajima u poljoprivredi: Dajemo više novca, ali su i kontrole pojačane

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2021

-

11:01

Nedimović o podsticajima u poljoprivredi: Dajemo više novca, ali su i kontrole pojačane
Nedimović o podsticajima u poljoprivredi: Dajemo više novca, ali su i kontrole pojačane - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

O značaju saradnje, finansiranja i promocije poljoprivrede u okviru 88. Sajma poljoprivrede diskutovano je kroz panel "Poljoprivreda na prvom mestu", a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović istakao je da je budžet za podsticaj narastao dva puta u poslednjih sedam do osam godina. Ministar je rekao da su ove godine počele ozbiljne kontrole kako se koriste isplaćena sredstva, a u nekim slučajevima utvrđeno je da se polovina novca koristi nenamenski ili su u konkursnoj dokumentaciji falsifikovani podaci.


Govoreći o obrtnim sredstvima i nabavci mehanizacije, ministar je rekao da su prošle i ove godine „subvencije bile izdašne" i da će se sa time nastaviti, te da su na raspolaganju konkursi Svetske banke, dok smo sa sredstvima iz IPARD fondova „u petoj brzini".

"Ono što nas čeka je i konkurs Svetske banke za stočare i ratare, čeka nas poziv vezan za ruralni razvoj. To su neke stvari koje upotpunjuju čitavu sliku u ovoj 2021. godini vezano za finansijsku podršku poljoprivrednicima koja je iz godine u godinu sve veća", rekao je ministar.

Nedimović je kazao da, iako je ova godina bila ekstremno sušna, poljoprivreda neće biti u „minusu", odnosno da će biti ostvaren rod na nivou višegodišnjeg. Prema njegovim rečima, prinosi kukuruza su na nivou 6 do 6,3 tone po hektaru, a i suncokret je solidno rodio, saopštili su organizatori.

Na njivama angažovano 44.000 sezonaca

Govoreći o primeni Zakona o sezonskom zapošljavanju u poljoprivredi Nedimović je naveo da je na taj način angažovano 44 hiljade ljudi, a sve više na našim poljima angažovani su radnici iz inostranstva.

Učesnici panela su se složili da je potrebno unaprediti saradnju svih relevantnih subjekata u poljoprivredi i napraviti širu strategiju razvoja poljoprivrede.

Profimedia

 

Sinergijom resornog ministarstva, poslovnih banaka, prerađivača i proizvođača može se doći do novih strategija u razvoju poljoprivrede, istaknuto je tokom diskusije.


Opcija koju poljoprivredni proizvođači najviše biraju su subvencije države, koje realizuju putem poljoprivrednih kredita kod banaka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis