Agrobiznis

"Kilogram jeftiniji od žvake": Proizvođači jabuke se žale da otkupna cena od pet dinara ne pokriva troškove proizvodnje

Komentari

Autor: RINA

26/12/2021

-

09:19

"Kilogram jeftiniji od žvake": Proizvođači jabuke se žale da otkupna cena od pet dinara ne pokriva troškove proizvodnje
"Kilogram jeftiniji od žvake": Proizvođači jabuke se žale da otkupna cena od pet dinara ne pokriva troškove proizvodnje - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Voćari koji u svojim zasadima imaju maline i šljive za razliku od prethodnih, ove godine su ipak ostvarili zaradu. Međutim, sa jabukama situacija ponovo nije bila najidealnija. Aleksandar Glišić iz sela Šume kod Topole ovu sezonu pamtiće, kako kaže, po izuzetno niskoj ceni koja je jedva pokrila troškove proizvodnje. On još ostaje veran ovom voću, ali ako cena svežih plodova naredne godine ne bude bolja ističe da će biti prinuđen da poseče na hiljade stabala jabuka.

"Ako se nastavi ovakva još jedna godina, možemo da dovedemo bager i da ovo povadimo, pa da se vratimo na ratarenje ili stočarenje, situacija je poprilično nezavidna. Cena za prvu klasu koja se još ne prodaje je do 30 dinara, sa našom proizvodnjom koja dostiže 50 tona po hektaru  ona taman pokriva troškove rada, hemije, đubriva, nafte i zarade nema", izjavio je Glišić za Rinu.

Ono što im dodatno otežava jeste što druge klase na tržištu nema, tako da su voćari prinuđeni da sve plodove koji ne zadovoljavaju kriterijume prve klase za izvoz, odbace u takozvane  padalice i prodaju po veoma niskoj ceni.

RINA

Proizvođač Aleksandar Glišić iz sela Šume kod Topole

 

"Padalica je pet dinara, taman pokriva troškove rada za njeno kupljenje, a troškove proizvodnje ne pokriva uopšte. Ona je ostala sitnija zbog suše, kalibar koji zahtevaju trgovci je oko 70 cantimetara u prečniku,. S obzirom da je manja od toga, ona ide u industrijsku preradu za sokove, baze, kašice. Neka ide za šta god, ali cena od pet dinara je preniska. Košta manje ili isto kao jedna žvakaća guma", naglašava Glišić.

Stranci traže samo prvu klasu

Da su inostrani kupci izuzetno zahtevni i žele plod bez ijedne tačke na sebi pokazuje i primer voćara iz sela Mikovci kod Čačka. Godinama unazad sarađivali su sa Rusijom, ali kako je vreme odmicalo oni su, kako kažu voćari, počeli da gledaju svaku pecku i dešavalo se da vrate pune kamione robe. Ono što je novitet za sve proizvođače i predstavlja nadu u bolje sutra kad su u pitanju jabuke jeste moguć izvoz u Indiju.

"Sve su prilike da će moje voće po prvi put završiti i u Indiji. Pregovori su u toku i pitanje je dana kada će me pozvati da kažu količinu, vreme i mesto i to uglavnom crvena sorta jabuka. Međutim, da biste nešto dobili morate i da uložite. Kupci su postali zahtevniji i mora da im se izađe u susret, jer ako to ne uradite vi – neko drugi hoće. Jabuka se sada i pviše od deset puta tretira kako bi imala odgavrajući kvalitet i veličinu, jer samo takvu možete da je izvezete", kaže voćar Darko Topalović.

RINA

Proizvođači se nadaju izvozu u Indoneziju i Indiju

Krajem novembra ove godine ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, istakao je i mogućnost otvaranja tržišta u Indoneziji.

"To je za našu zemlju izuzetno značajno, jer se radi o ulasku ključnih sprskih proizvoda na tržište od skoro 300 miliona stanovnika. U potpunosti je pripremljen sporazum  kojim će biti rešen izvoz pšenice, kukuruza i jabuka, a zatim i ostalih proizvoda iz Srbije, kao što su meso i mesne prerađevine, dogovoreni su i konkretni koraci da se u najkraćem roku započne njegova realizacija“, izjavio je minsitar Nedimović.

Preporuka za vas

Trešnja mora da ima u obimu bar 24 milimetra, a višnja - 22: Rigorozni kriterijumi za izvoz voća u Rusiju
Loš rod maline u Poljskoj i Čileu digao cenu ovog voća u Srbiji na 400 dinara

Komentari (0)

Biznis