Agrobiznis

"Jedna malina na sladoledu u Nemačkoj već danas košta skoro 20 centi": Koliko će kilogram plaćati građani Srbije

Komentari

Autor: Vesna Đurović / Euronews Srbija

11/04/2022

-

19:06

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Otkupna cena maline ove godine mogla bi da dostigne i 800 dinara po kilogramu, što je duplo više nego prošle godine. Stručnjaci kažu da će do ovako velikog skoka cene maline doći i zbog smanjenog prinosa na svetskom nivou, kao i zbog velike potražnje za ovi voćem. Domaće proizvođače, međutim, muči i poskupljenje repromaterijala, ali i loš rod maline. Kažu da će cena biti i veća, jer maline neće biti.


"Prinos je smanjen za najmanje 30 odsto zbog prošlogodišnje suše" ,tvrdi malinar Dragomir Gavrilović iz Ivanjice.

Ono što umanjuje ovogodišnju otkupnu cenu od 800 dinara po kilogramu su, kažu malinari, poskupljenja od repromaterijala do radne snage. Tvrde da, bez obzira na prognoziranu cenu, koja bi trebalo da bude visoka, oni neće uspeti da zarade.

"Nećemo sa tom većom cenom mnogo dobiti u budžetu. Moramo da platimo đubrivo, hemijske preparate, radne snagu. Već sada je dnevnica za vezivanje malina 6.000 dinara, a ko zna kolika će biti za berbu", kaže malinarka Natalija Stojić iz Prilika.

RINA

 

Trenutna tražnja za malinom na svetskom tržištu je do 40. 000 tona veća od ponude. U Srbiji je problem u prinosu i kvalitetu, prvenstveno zbog prošlogodišnje suše.

"Mislim da će cena biti i veća od 800 dinara, jer je malina toliko loša, neće je biti, a proizvođači će dodatno štedeti na agrothničkim merama i mineralnom đubrivu zbog poskupljenja. Ovogodišnja cena samo zvuči velika od 600 do 800 dinara, ali ako se ukalkulišu svi troškovi, to je ista cena od 250 dinara od pre tri godine", objašnjava predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

A koliko je sve poskupelo, možda najbolje govori poređenje koje iznosi Radović.

"Džak kvalitetnijeg mineralnog đubriva da kupite kao ar zemlje u brdsko-planinskom predelu. Toliko je to otišlo da vidite koja je kalkulacija", kaže Radović.

Ipak, za konačnu računicu malinari treba da sačekaju da vide kakav će biti rod.

Prostran: Malina zaslužuje da bude nacionalni proizvod

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da će malina očigledno kao i svi ostali poljoprivredni proizvodi ove sezone dostići visoku cenu i da je to deo opšteg trenda. On napominje da je ona u maloprodaji već skupa i zbog samog naveštaja visoke cene novog roda i da u trgovinskim lancima 700 grama košta oko 750 dinara.

"Zaboravlja se da je malina jedno od najmanje proizvedenih voća u svetu po količini. Vredno je voće i malo ga ima. Mi smo tu zauzeli poziciju na svetskom tržištu. Domaća malina čini petinu svetske proizvodnje, uz SAD, Poljsku, Čile i Kinu, dok još neke zemlje imaju veoma mali udeo", rekao je Prostran za Euronews Srbija.

On je podsetio da su naši proizvođači dugo imali problem sa hladnjačarima, ali da su poslednjih godina uspeli da udruže sredstva i stvorili su uslove da sami čuvaju voće i da se izbore sa konkurencijom.

"Kvalitet naše maline je najveći u svetu, pogotovo iz Zapadne Srbije. Danas, jedna naša malina na sladoledu u Nemačkoj već košta skoro 20 centi. Naš problem je što mi izvozimo sirovo voće, a ne prerađujemo ga. I mi sami malo trošimo sokove i ono što je ustvari najkvalitetnije. Sok od maline, kao najvredniji u svetu, niko još u Srbiji nije promovisao na nekom velikom prijemu. Za domaćeg potrošača će biti dovoljno maline, ali nemamo naviku da je trošimo mnogo", ukazao je Prostran.

Agroanalitičar je napomenuo da je prošle godine bio slabiji rod zbog mraza, a kasnije i zbog suše tokom leta, ali da je izvoz bio dvostruko veći nego 2020. 

"Ove sezone sve zavisi od toga da li će je kasni mrazevi dokusuriti, odnosno ono što je već malo stradalo i zbog snega ovih dana koji je pao po malinjacima. Malina je druga po izvozu kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi, odmah iza kukuruza, ali se nadam da će ove godine biti bar treća po izvozu, posle pšenice. Proglasio bih malinu nacionalnim proizvodom. Ona sa 25 odsto učestvuje u svetskoj proizvodnji, to ne potcenjuje ni pšenicu, ni kukuruz, ali zaslužuje taj epitet nacionalnog proizvoda", poručio je Prostran.

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis