Agrobiznis

Brnabić sa predstavnicima Udruženja "Žita Srbije": Prioritet vlade je snabdevenost domaćeg stanovništva

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2022

-

14:21

Brnabić sa predstavnicima Udruženja "Žita Srbije": Prioritet vlade je snabdevenost domaćeg stanovništva
Brnabić sa predstavnicima Udruženja "Žita Srbije": Prioritet vlade je snabdevenost domaćeg stanovništva - Copyright Tanjug/Dušan Aničić/Jaroslav Pap/Nikola Anđic

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u razgovoru sa predstavnicima Udruženja "Žita Srbije" da je prioritet vlade da snabdevenost domaćeg stanovništva svim neophodnim namirnicama ostane sigurna u narednom periodu, te da će u skladu sa tim biti dopuštan ograničen izvoz svih sirovina.

Premijerka se danas sastala po drugi put sa predstavnicima "Žita Srbije", kako bi razgovarali o izvozu žitarica i uljarica, a sastanku je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, saopšteno je iz kabineta premijerke.

Predstavnici Udruženja pozdravili su odluku vlade da na prošlonedeljnoj sednici odobri ograničen izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja.

Istakli su da su najveći izazovi sa kojima se u ovom periodu susreću logističke prirode, te da je prioritet da administracija kvota bude što jednostavnija kako bi izvoz bio što efikasniji.

"Prioritet snabdevanje svim neophodnim namirnicama"

Premijerka je istakla da je prioritet da snabdevenost domaćeg stanovništva svim neophodnim namirnicama ostane sigurna u narednom periodu i da će u skladu sa tim biti dopuštan ograničen izvoz svih sirovina.

Učesnici sastanaka saglasili su se da je zbog toga održavanje ovih sastanaka od izuzetne važnosti, kako bi se pratila kretanja na tržištu i shodno tome kvote za izvoz bile korigovane po potrebi.

U saopštenju podsećaju da prijave za izvoz za mesec maj traju do četvrtka i svi zahtevi podnose se elektronskim putem na mejl adresu zahtevi.izvoz@minpolj.gov.rs.

Po zahtevu je moguće tražiti odobrenje za izvoz maksimalno 20 odsto odobrenih količina po grupi proizvoda na mesečnom nivou. U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog meseca neće moći da podnesu zahtev za izvoz. Najavljeno je da se zahtevi za naredne mesece podnose od 20. do 25. dana tekućeg meseca.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Damnjan Pajić

28.04.2022 17:21

па што Брнабићка моју муку сељачку ограничаваш када треба да продам,ви се нисте сикирали за нас када је ђубре поскупело120% и сав репроматеријал за пољопривреду а ја са 69год да се сикирам за ови што су крали пола робне резерве па ми сада да допунимо украђено.ИЗЕМТЕ СРБИЈО КАДА ЛОПОВИ КРАДУ А СЕЉАЦИ ПОДМИРУЈУ УКРАЂЕНО,ЈОШ НАМ ОДРЕДИТЕ ЦЕНЕ ПО КОЈИМА ЋЕМО ДА ПРОДАМО,КАО ШТО СТЕ ОДРЕДИЛИ ЦЕНЕ КАДА СТЕ ОТКУПЉИВАЛИ ПШЕНИЦУ И КУКУРУЗ,

Biznis