Agrobiznis

Srpski malinari u problemu: Domaća malina ima sve veću konkurenciju u Evropi, izvozna cena niža od otkupne u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/02/2023

-

12:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Narodna banka Srbije je nakon oktobarske odluke o uvođenju moratorijuma na kredite za vlasnike registrovanih poljoprivrednih gazdinstava donela odluku da tu meru proširi i na voćare. Reprogram duga prema bankama odnosi se posebno na otkupljivače malina i hladnjačare. Oni već nekoliko meseci apeluju da je potražnja za ovim voćem na "globalnoj pijaci" smanjena i da su u dugovima zbog čega velikom broju proizvođača još nisu isplatili sve predate količine malina iz prošle sezone, dok uskoro stiže i novi rod. Na osnovu nove odluke NBS, hladnjačari koji ispunjavaju propisane uslove, moći će da odlože obaveze prema banci po osnovu glavnice najmanje šest, a najviše 12 meseci.

Šef katedre za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Jasminka Milivojević rekla je za Euronews Srbija da je aktuelno stanje u sektoru proizvodnje i tržišta maline veoma teško i da situacija zahteva hitno rešavanje u smislu donošenja seta mera, a da je jedna od njih i moratorijum na kredite. Napomenula je, međutim, da ona predstavlja samo privremeno rešenje.

Trenutna situacija je, kako je objasnila, nepovoljna i za proizvođače i za hladnjačare, jer prerađivači ne mogu da nađu mehanizme kako da olakšaju prodaju u inostranstvu, a da pritom ne budu na velikim gubicima. Sa druge strane, proizvođači bi trebalo da započnu novu sezonu, sa operacijama i negom zasada, uključujući rezidbu i zaštitne tretmane, a da nisu naplatili malinu iz prethodne godine. Profesorka napominje da ni proizvođači nisu naplatili kompletno otkupljenu malinu, i da je svega 40 do 50 odsto plaćeno, a da ostatak novca još čekaju.  

"Trenutno neki hladnjačari nude malinu za 3 do 3,5 evra, ali kupci ne traže našu malinu, jer su se orijentisali na druge zemlje poput Ukrajine, Maroka i Meksika. Naši dugogodišnji kupci, koji su uzimali velike količine ne prihvataju tako visoku cenu, a poznato je da su i globalna dešavanja u prethodnoj godini i ekonomska kriza koja je zahvatila svet uticali i na snižavanje kupovne moći stanovništva što sve zajedno može da utiče negativno i na postojanje rizika za održavanje pozicija naše zemlje na inostranom tržištu", ukazuje profesorka.

profimedia

 

Dodala je da srpska malina ima sve veću konkurenciju u Evropi i da postaje manje značajna s obzirom na zemlje koje se pojavljuju sa nižom cenom, što pogoršava našu poziciju na tržištu. Podsetila je da je Srbija do 2021. godine bila najveći izvoznik smrznute maline u svetu i da smo ostvarili devizni priliv od 361 milion dolara od izvoza smrznute maline. Ona je podsetila da je malina vrsta koja ima najveći privredni značaj među jagodičastim voćem u našoj zemlji i da moramo uticati da se njena proizvodnja dalje unapređuje, ali i da se razvija tržište maline.

 Ona je istakla da je neophodno da proizvođači rade na pravilnoj nezi zasada, jer im komercijalni prihodi padaju, a da su razlozi za to jer je proizvodnja u problemu, pošto je nizak nivo tehnologije gajenja, mnogi zasadi nemaju zaštitu od nepovoljnog dejstva klimatskih faktora i sisteme za navodnjavanje.Zbog toga, kako je navela, kvalitet plodova postaje sve lošiji.

"Neophodno je da se kreira bolja i povoljnija atmosfera za poslovanje i sigurnija garancija svim učesnicima u lancu proizvodnje maline. U iznalaženju kompletnog rešenja vrlo je važno da se uključe svi učesnici u tržišnom lancu maline - od proizvođača, preko otkupljivača, hladnjačara, prerađovača i državnih institucija", istakla je Milivojević.

Izvozna cena niža od otkupne

Profesorka je objasnila da je problem vezan za razliku između prošlogodišnje otkupne cene maline i trenutne tržišne cene koja bi trebalo da bude viša od otkupne cene. Samo hladnjačari koji su sklopili ugovore sa inostranim trgovcima u junu, julu i avgustu, prethodne godine su imali veću izvoznu od otkupne cene, dok od septembra novi ugovori nisu sklapani tako da je dosta stala prodaja maline.

RINA

 

Ona je navela da su lageri maline veliki i da to predstavlja veliki problem proizvođačima i u ovoj godini, jer za četiri i po meseca počinje nova berba. Neki hladnjačari su, kako je rekla, najavili da neće otkupljivati ovo voće, jer nisu prodali količine iz prethodne godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis