Biznis vesti

Srbija nema dovoljno ribe za potrebe domaćeg tržišta, šaran u marketu od 670 din

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2023

-

15:30

Srbija nema dovoljno ribe za potrebe domaćeg tržišta, šaran u marketu od 670 din
Srbija nema dovoljno ribe za potrebe domaćeg tržišta, šaran u marketu od 670 din - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija nema dovoljno ribe za potrebe domaćeg tržišta, a cena živog šarana u marketima kreće se od 670 do 800 din/kg, izjavila je danas savetnica u Privrednoj komori Srbije Mirjana Miščević povodom početka Božićnog posta.

"Godišnje Srbija uveze 41.328 tona ribe u vrednosti od oko 138 miliona evra, a ukupna proizvodnja i ulov ribe iznose oko 8.156 tona", rekla je Miščević za Tanjug.

Kada je reč o cenama, otkupna cena živog šarana u ribnjaku iznosi 520 din/kg + PDV, dok se cena živog šarana u marketima kreće od 670 do 800 din/kg.

Kotlet šarana u marketima može se naći po ceni od 1.300 do 1.500 din/kg.

Ribu kupovati samo u registrovanim objektima

Cene koje se odnose na jedan kilograma smrznute ribe u najvećim trgovinskim lancima u Srbiji, kreću se od 400 do 600 dinar za skušu, od 600 do 900 dinara za oslić, a od 900 do 1.700 dinara za pastrmku.  

Miščević savetuje da se riba kupuje samo u registrovanim objektima koje kontroliše veterinarska inspekcija, a kojih ima i na pijacama.

Božićni post počeo je danas i trajaće do 7. januara.

Pojačane kontrole prodaje tokom Božićnog posta

Veterinarske inspekcije će, zbog povećanog prometa sveže i smrznute ribe, sprovoditi vanredne kontrole prodaje ribe u svim registrovanim objektima za vreme Božićnog posta.

Tokom kontrole, veterinarski inspektori će proveravati potvrde o nabavci ribe, sledljivost, deklaracije, način rukovanja ribom, kao i temperaturni režim skladištenja, saopštili su danas iz Ministarstva poljoprivrede.

Kontrolisaće rok upotrebe i vršiće uzorkovanje ribe i slanje uzoraka u ovlašćene laboratorije. 

Obratiti pažnju na miris, oči i škrge  

Kupci se savetuju da posebnu pažnju obrate na miris ribe, koji ne sme biti neprijatan, riba ne sme imati upale oči i zamućenu rožnjaču.

Škrge sveže ribe su vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa, a promena boje škrga, suve škrge, nesvojstven ili intenzivan miris, početni su znaci kvarenja. Koža sveže ribe je sjajna, vlažna i klizava, a meso sveže ribe je čvrsto, što se vidi ukoliko ne nastane udubljenje na mestu koje se pritisne prstima.

Veterinarska inspekcija savetuju da se riba kupuje u ribarnicama, odnosno na mestima gde je potrošačima dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe, kao i o roku upotrebe.

Potrošačima se savetuje da se prilikom kupovine hrane ponašaju sa "pažnjom dobrog kupca", odnosno, da se pre odluke o kupovini upoznaju sa svim svojstvima hrane, kao i da hranu koja je propisno deklarisana kupuju na mestima koja su za to registrovana.

Komentari (0)

Biznis