Biznis vesti

Momirović: Srbija će u 2024. godini predsedavati CEFTA

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2023

-

18:38

Momirović: Srbija će u 2024. godini predsedavati CEFTA
Tomislav Momirović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da će Srbija u 2024. godini predsedavati Centralnoevropskim ugovorom o slobodnoj trgovini (CEFTA), saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako je istakao tokom konferencije "CEFTA week 2023" u Podgorici, naša zemlja će na taj način imati priliku da nastavi sa ispunjavanjem jednog od najvažnijih ciljeva, a to je regionalno povezivanje i intenziviranje trgovinske saradnje u korist privreda i poboljšanja kvaliteta života građana.

"Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 odsto. Predsedavanje Srbije će biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće nam i priliku da među prioritete predsedavanja postavimo teme digitalizacije i elektronske trgovine", rekao je Momirović.

Prema njegovim rečima, ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

"Vlada Republike Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti. To pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA", naglasio je ministar trgovine.

Momirović je danas učestvovao na konferenciji "CEFTA week 2023" u Podgorici, na Panelu "Od Crne Gore do Srbije - pregled 2023. godine i ciljevi za 2024. godinu", što je bila i prilika da Crna Gora predsedavanje CEFTA-om preda Srbiji, koja će tu aktivnost obavljati tokom naredne godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis