Biznis vesti

SAD razmatraju podizanje carina Kini: Na meti je automobilska industrija, a Peking je već reagovao

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2023

-

12:38

SAD razmatraju podizanje carina Kini: Na meti je automobilska industrija, a Peking je već reagovao
SAD razmatraju podizanje carina Kini: Na meti je automobilska industrija, a Peking je već reagovao - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države razmatraju mogućnost podizanja carina na kineska električna vozila (EV) i drugu robu iz Kine, objavio je danas Volstrit džornal (WSJ) pozivajući se na upućene anonimne izvore. 

Američke takse na uvoz kineskih automobila trenutno iznose 25 odsto, a njih je uveo bivši predsednik SAD Donald Tramp i produžio sadašnji šef države Džozef Bajden, prenosi Rojters. 
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine je danas rekao da će njegova zemlja pomno pratiti razvoj događaja u SAD i preduzeti neophodne mere za "zaštitu svojih legitmnih interesa".  

Američki poslanici su prošlog meseca uputili zahtev administraciji predsednika Bajdena u kome se traži podizanje taksi na vozila kineske proizvodnje i istraga o tome kako sprečiti kineske firme da izvoze u SAD preko Meksika.

Kineski izvoz automobila poslednjih godina beleži rast zbog usporavanja domaće tražnje i prevelikih kapaciteta za proizvodnju, a očekuje se da će sledeće godine porasti za 25 odsto u odnosu na tekuću godinu, na 5,3 miliona vozila, navodi Međunarodna trgovačka banka Kine (China Merchants bank Intenational).

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis