Biznis vesti

Više od trećine oglasa na platformi Fejbuk marketplejs bi mogle da budu prevare

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

21:46

Više od trećine oglasa na platformi Fejbuk marketplejs bi mogle da budu prevare
Tanjug/AP/Jenny Kane - Copyright Tanjug/AP/Jenny Kane

veličina teksta

Aa Aa

Više od trećine oglasa na platformi za prodaju Fejbuk marketplejs (Facebook Martketplace) mogle bi da budu prevare koje su kupce iz Velike Britanije do sada koštale do 60 miliona funti, odnosno oko 70 miliona evra, pokazalo je istraživanje bankarskog lanaca TSB koje je preneo Skaj njuz.

Kompanija TSB je izračunala da britanski kupci zbog prevara na Fejsbuk marketplejsu, platformi na kojoj se prodaju novi i polovni predmeti kao što su automobili, satovi, odeća i obuća, gube više od 160.000 funti na dnevnom nivou.

Predstavnici TSB  su kontaktirali preko 100 prodavaca na Fejsbuk marteplejsu i otkrili da je čak 34 odsto oglasa bilo lažno, a prevaranti su koristili poznate taktike kao što je usmeravanje na lažne veb stranice.

Mnogi od njih su tražili plaćanje unapred i odbili mogućnost da potencijalni kupac vidi prodavani predmet na sopstvene oči.

Neki artikli koji su reklamirani kao "potpuno novi" na Fejsbuk marketplejsu su bili ponuđeni za znatno nižu svotu nego što je njihova realna maloprodajna cena, ali iza tih  "izuzetno povoljnih ponuda" se krila prevara.

Predmeti koji su najčešće povezani sa prevarama su vozila i delovi vozila, telefoni, obuća i odeća, konzole za video igre i dodaci ili ulaznice za koncerte i festivale.

"Ne biste pazarili u supermarketu u kome je trećina artikala pokvarena ili falsifikovana, a to treba primeniti i na Fejbuk marketplejs gde je šansa da budete prevareni jedan prema tri", rekao je portparol TSB Met Hepbern.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis