Biznis vesti

Najbogatiji štediša u Crnoj Gori je nerezident sa oročenih 26,5 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2024

-

13:44

Najbogatiji štediša u Crnoj Gori je nerezident sa oročenih 26,5 miliona evra
Najbogatiji štediša u Crnoj Gori je nerezident sa oročenih 26,5 miliona evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najbogatiji štediša u Crnoj Gori je nerezident sa oročenih 26,5 miliona evra, a kada je reč o rezidentima najveći oročeni depozit iznosi 23,6 miliona evra, saopštila je Centralna banka Crne Gore.

Podgorički portal Bankar piše da je na kraju prošle godine, prema poslednjim raspoloživim podacima o 50 najvećih deponenata, koje su banke dostavile Centralnoj banci Crne Gore, na dan 31. decembra, 23 fizička lica imali oročeni depozit u iznosu od milion i više evra.

Na pitanje o razlozima rasta depozita tokom 2023. godine, iz CBCG kažu da je on tokom prošle godine uglavnom posledica ostvarenog snažnog realnog rasta u 2023. godini od oko šest odsto.

"Ključnu ulogu u akumulaciji rasta privrede, a posledično i rasta depozita, imala je vrlo uspešna turistička sezona, odnosno ostvaren priliv od preko 1,5 milijardi evra, kao i sa ovim sektorom povezane delatnosti. U 2023. je ostvaren i priliv po osnovu doznaka iz inostranstva u iznosu od 792 miliona evra. Takođe, na rast depozita je uticala i dodatna štednja nerezidenata sa dužim boravkom u Crnoj Gori. U ovoj godini ostvaren je i priliv stranih direktnih investicija po osnovu prodaje nekretnina u Crnoj Gori u iznosu od 463 miliona evra", saopšteno je iz CBCG.

Iz Centralne banke navode i da svi navedeni prilivi predstavljaju osnov povećanja ukupnih depozita, i uglavnom imaju stabilan trend.

"Imajući u vidu izglede crnogorske privrede i očekivanje pozitivnog realnog rasta, kao i intenziviranje EU integracija, Centralna banka očekuje nastavak trenda rasta depozita umerenim intenzitetom u narednom periodu”, zaključili su iz CBCG.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis