Biznis vesti

Velebit: Ukoliko Srbija želi da bude razvijenija, treba da sarađuje sa EU i SAD

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2024

-

20:21

Velebit: Ukoliko Srbija želi da bude razvijenija, treba da sarađuje sa EU i SAD
Velebit: Ukoliko Srbija želi da bude razvijenija, treba da sarađuje sa EU i SAD - Copyright Printscreen Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor "Pupin inicijative" Vuk Velebit izjavio je danas da Srbija, ako joj je cilj da bude razvijenija, tehnološki naprednija, bogatija, bezbednija, treba da sarađuje sa zemljama koje su predvodnice tehnološkog i energetskog sektora, poput zemalja EU i SAD.

"Mislim da mi možemo da se vratimo na velika vrata među najuspešnije, najnaprednije, tehnološke i najrazvijenije zemlje upravo kroz saradnju sa ovim zemljama. SAD su tu bitne zato što mi imamo neverovatan rast u izvozu IT usluga u SAD. Prošle godine je razmena između Srbije i Amerike bila dve i po milijarde dolara, mi imamo ogroman suficit sa Amerikom", rekao je Velebit za Tanjug.

Dodao je da je za Srbiju, zbog geopolitičkih okolnosti, najbitnije da se pokaže kao najstabilniji partner u regionu za Evropu i SAD.

"Ja nemam problem i mislim da Srbija treba da sarađuje sa svima, ali mislim da mi treba malo više da imamo taj realpolitički pristup, a malo manje da se vodimo emocijama, pogotovo u ovakvim geopolitičkim okolnostima u kojima se danas nalazimo", istakao je Velebit.

Kako kaže Velebit, Srbija danas ima priliku da se pozicionira kao partner zapadnih zemalja kroz privlačenje i izvoz kapitala, čime će ojačati svoju poziciju u regionu.

Velebit je govoreći o energetici, istakao da je za Srbiju važna energetska diverzifikacija i izgradnja energetskog suvereniteta, za šta su kako navodi, bitni obnovljivi izori energije i kritične sirovine poput bakra i litijuma.

"Upravo kada pogledate EU sve veća je potražnja za pouzdanim partnerima kada je reč o snabdevanju kritičnim sirovinama za električna vozila, za baterije i Srbija tu zaista ima priliku da se kroz kritične sirovine pozicionira. Ne samo što bi to bile velike investicije koje bi došle u Srbiju, već bi ona u geopolitičkom i pregovaračkom smislu ojačala svoju poziciju u odnosu na zapad", naveo je Velebit.

Analitičar Dejan Vuk Stanković istakao je da se zelena tranzicija uveliko dešava u svetu, kao i da Srbija ima dve ključne sirovine za tu tranziciju, litijum i bakar.

"Mi imamo dve kritične sirovine bitne za zelenu tranziciju. Jedna je bakar, koju smo prepustili državnim dogovorima Kinezima i kompaniji Ziđin. Međutim, mi imamo strašan potencijal u projektu "Jadar" kompanije Rio Tinto, gde ima nekih 160 milijuna tona litijuma", naveo je Stanković.

Kako je rekao Stanković, prema procenama Agencije "Standards and Purs" u Evropi će se u naredne četiri godini otvoriti 14 rudnika litijuma.

"EU ne želi da ponovi scenario o zavisnosti, njihov rast je zavisio od energenata iz Rusije, od prirodnog gasa i nafte. Nakon sukoba u Ukrajini, EU pokušava da pronađe druge izvore", objasnio je Stanković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis